'Perseid Meteorlar Saniyede 60 Kilometre Hızla İlerliyor'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, 1 Eylül'e kadar sürecek olan Perseid meteor yağmurlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dr. Pinto, "Meteorlar yörüngeye saniyede 60 kilometre hızla geliyor. Bu, İzmir’in merkezinden Urla'ya bir saniyede gitmek gibi" dedi.
Gök taşlarının yüksek hızlarla dünya atmosferine girip sürtünme sonucu yanması ile oluşan ve 1 Eylül'e kadar sürecek olan Perseid (Perse) göktaşı yağmuru, yılın en önemli gök olayları arasında yer alıyor. Gök bilimcilerin yanı sıra vatandaşların da ilgi gösterdiği meteor yağmurları, Türkiye'nin pek çok noktasından gözleniyor. NASA'da yörüngesel mekanik alanında çalışmaları bulunan İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, ilgi çeken Perseid meteor yağmurlarıyla ilgli bilgiler paylaştı. Dr. Pinto, "Perseid meteor yağmurunda bir kuyruklu yıldız, dünyamızın yanından geçtiği için ondan arta kalan meteorları dünya kendi yörüngesine almış oluyor. Daha önceden geçen kuyruklu yıldız, küçük yeşil toz taneleri bırakıyor ancak bunlar yörüngeye saniyede 60 kilometre hızla geliyor. Bu, İzmir’in merkezinden Urla'ya bir saniyede gitmek gibi. Bu kadar yüksek hızlarla girdikleri için parlak ve güzel görünüyor" ifadelerini kullandı.
17 KASIM'DA YENİDEN GÖRÜLECEK
Meteorları kayıt altına almanın ve fotoğraflamanın güç olduğunu ifade eden Dr. Pinto, "Meteorları fotoğraflamak zor oluyor çünkü nerede ve ne şekilde belireceklerini bilemiyoruz. Yörüngelerini hesaplamak pek mümkün olmuyor. Ben de takip ettim. Orbit yani toplanma noktalarını görmeye çalıştım. Hepsi farklı yörüngeler ve noktalardan giriş yapıyor ancak tek bir noktada toplanıyorlar. Meteorları teleskopla gözlemlemek mantıklı olmaz. Çünkü teleskop, aslında bize gökyüzünün belli bir kısmını gösteriyor. Telefondaki belli uygulamalar aracılığıyla çekim yapmak daha iyi olabilir. Perseid meteor yağmurunda dakikada bir meteor görülebilir. Dünyamıza çok fazla meteor giriyor ama hiçbiri perseid kadar sık olmuyor. 17 Kasım'da bir kez daha göreceğiz" diye konuştu.
KREPÜSKÜLER IŞINI GÖRMEK ZORDUR
Dr. Pinto, görebilmek amacıyla 7 yıldır çalışma yürüttüğü, nadir rastlanan krepüsküler ışını da 10 Ağustos’ta gökyüzünde gözlemlediğini ifade etti. Dr. Pinto, "Krepüsküler ışın ve meteor yağmuru birbirinden farklı. Krepüsküler ışın, tamamen dünyamızın atmosferi ile alakalı bir olay. Krepüsküler güneşin bir bulut veya toz parçacıkları tarafından önüne bir gölge geçmesi sonucu oluşuyor. Bu durum, güneş ışınlarının bir yoldan geliyormuş gibi gözükmesine sebep oluyor. Bu durumla karşılaşmayı hesaplayabileceğimiz bir sıklık yok. Ben, 7 yıldır bunun peşindeyim ancak yeni gördüm. Bunu görmek oldukça zordur" dedi.
TÜRK ROKETİNİ HEVESLE BEKLİYORUZ
Türkiye'yi astronomi ve uzay bilimleri açısından değerlendiren Dr. Pinto, "Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım eşliğinde güzel bir yol kat edildi. Türkiye'nin uluslararası uzay istasyonuna bir astronot gönderme projesi var. Bu da gayet iyi ilerliyor. Bir Türk roketinin yapılmasını da hevesle bekliyoruz. Astronomik anlamda da Türkiye'de büyük ve çözünürlüğü yüksek teleskoplar kuruluyor. Bu teleskoplar artırılırsa ve güzel bir veri akışı olursa uluslararası programlara dahil olabiliriz. Çocuklarımızı mobil oyunlardan uzak tutarak, güzel gökyüzünü görmelerini ve bir şeyleri saptayabilmelerini sağlayabiliriz. Gözlem yapılabilecek birçok ücretsiz program var" diye konuştu.