İzmir Ekonomili Şefler, Festivale Damga Vurdu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün Eğitmen Şefleri Aypar Satı ve Belgin Bulgan, Midilli Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen ‘İzmir&Midilli Gastronomi ve Kültür Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. İzmir’den Michelin ödüllü şef Ayşe Karadan’ın da yer aldığı etkinlikte Türk şefler, geleneksel ‘çalkalama’ ve ‘incir uyutması’ lezzetlerini konukların beğenisine sundu. Festivalde, İzmir Ekonomili şefler Satı ve Bulgan’a, İEÜ öğrencileri Beyza Nur Dincer, Zehra Altıntaş, Suda Özdemiroğlu ve Elif Turan Tekin de eşlik etti.
İzmir&Midilli Gastronomi ve Kültür Festivali, Türk ve Yunan vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Festivalde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün yanı sıra, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Kâtip Üyesi Ali Yaramışlı, Meclis Üyeleri Ahmet Kilimci, Ercan Çetinkaya ve Osman Tolga Gencer ile Dış Ekonomik İlişkiler Yönetmeni Zeynep Küheylan da hazır bulundu.
“KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITTIK”
Festivalle ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitmen Şef Aypar Satı, bu tür etkinliklerin hem Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak hem de ortak bir sofra etrafında dostluğu pekiştirmek açısından çok değerli olduğunu belirterek, “Geleneksel tariflerimizi özgün yorumlarla sunarak konukların ilgisini çekmek bizi gururlandırdı. Midilli’de gördüğümüz ilgi, iki ülke mutfakları arasındaki benzerliklerin ve paylaşılan kültürel mirasın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. Eğitmen Şef Belgin Bulgan ise, “Bölümümüz öğrencileriyle birlikte uluslararası bir festivalde yer almak, onlar için çok öğretici bir deneyim oldu. Hem profesyonel mutfak ortamında çalışma hem de farklı kültürlerin yemek anlayışını gözlemleme fırsatı buldular. Bu tür etkinlikler, genç şef adaylarımızın vizyonunu genişletiyor” diye konuştu.
ÖZEL LEZZETLER
Etkinliğin gastronomi bölümünde İzmir’den Michelin ödüllü şef Ayşe Karadan, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Aypar Satı ve Belgin Bulgan ile Master Chef 2021 Yunanistan şampiyonu Margarita Nikolaidou sahne aldı. Türk şefler, geleneksel ‘çalkama’ ve ‘incir uyutması’ hazırlarken, Nikolaidou ise kendi tarifi olan Midilli kaşarı ve sebzeler eşliğinde kuzu bohçası ile sakız ve badem aromalı sütlaç sundu. Etkinliklere, İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Beyza Nur Dincer, Zehra Altıntaş, Sude Özdemiroğlu ve Elif Nuran Tekin de katılarak ana şeflere destek verdi. Tadımların ardından Aioless Dans Topluluğu, Midilli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, ‘Erdem Güreler ile Rebet Midilli’ Müzik Topluluğu sahne alarak Türk ve Yunan kültürlerine ait oyunları paylaştı.