Dönem Açılışına ‘Kadın Emeği’ Damga Vurdu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, 2025-2026 Güz Dönemi’nin açılışını ‘kadın emeği ve kooperatifleşme’ temalı panelle gerçekleştirdi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve İEÜ Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (EKOKAM) katkısıyla düzenlenen panelde, kadın üreticilerin desteklenmesinin ve kooperatifçiliğin önemi vurgulandı. Etkinlik kapsamında 17 kadın kooperatifi, gün boyunca A Blok Fuaye Alanı’nda ürünlerini sergileyip satışa sunma imkanı da buldu.
İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Yetkiner, kadın emeği ve toplumsal eşitliğin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın beşinci maddesi kapsamında kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Kooperatiflerin yalnızca ekonomik üretim birimleri olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yetkiner, “Kooperatifler; toplumsal cinsiyet rollerini dönüştüren, sosyal normları yeniden şekillendiren ve eşitliği kurumsal düzeyde destekleyen güçlü yapılardır” diye konuştu. Prof. Dr. Yetkiner, kadın üreticiler için sürdürülebilirlik sağlayacak, topluluk destekli yeni bir tarım-gıda ağı kurmayı hedeflediklerini de açıkladı.
“KOOPERATİFLERİN ÖNEMİ BÜYÜK”
Yoğun katılımla gerçekleşen panelde; Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal, Kuşadası Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) ortağı Demet Atınç ve geçmiş dönemde Urla Belediye Başkanlığı görevini yürüten Sibel Uyar, deneyimlerini paylaştı. Panelin moderatörlüğünü de yapan Prof. Dr. Yenal, tarımın geçici değil yapısal bir kriz içinde olduğunu belirterek iklim değişikliği ve kuraklığın temel gıda ürünlerinde fiyat artışına yol açtığını ifade etti. Küçük üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yenal, agroekolojik tarım modelleri ve kooperatiflerin adil gelir, yerel ekonomi ve toplumsal dayanışma için önemli bir çözüm sunduğunu kaydetti.
“KADINLAR, HER ALANDA ÇALIŞABİLİR”
Pandemi sonrası akademik hayatı bırakıp Kuşadası Caferli Köyü’nde zehirsiz ve onarıcı tarıma yönelen Demet Atınç ise, kooperatifçilik deneyimini anlattı. Atınç, kadın kooperatiflerinde üretimin sadece el emeğiyle sınırlı kalmadığını; muhasebe, tasarım, sosyal medya ve pazar araştırması gibi alanlarda da gençlerin aktif rol alabildiğini söyledi. Agroekolojik yöntemlerle yetiştirdiği ürünleri ‘Kalamaki’ markasıyla satışa sunduklarını belirten Atınç, markalaşmanın kadın üreticiler için güçlendirici bir adım olduğunu ifade etti.
‘SOSYAL VE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM’
2014-2019 yılları arasında Urla belediye başkanlığı yapan Sibel Uyar ise yaptığı konuşmada, yerelde kalkınmayı kadın emeğiyle ilişkilendirdiklerini ve kadınların görünmeyen emeğini kayıt altına almak için çaba gösterdiklerini söyledi. İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle başlatılan Enginar Festivali’nin, kadın emeğini ekonomik değere dönüştürmenin en somut örneklerinden biri olduğunu dile getiren Uyar, kadın kooperatiflerinin yalnızca ekonomik değil, sosyal ve kültürel dönüşüm de sağladığını vurguladı.