‘Ahududu’ Türkiye ikincisi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Ekonomi Bölümü öğrencisi Mehmet Güler, yeni nesil sera yöntemleri kullanılarak tarımsal verimliliğin ve enerji tasarrufunun artırılmasına yönelik ‘Ahududu’ adlı projesiyle Türkiye ikincisi oldu. Kredi Kayıt Bürosu’nun düzenlediği ve 64 üniversiteden öğrencilerin yaklaşık 700 proje ile katıldığı ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasında dereceye girmeyi başaran İEÜ’lü Güler, 20 bin liralık ödülün de sahibi oldu.
İzmir’in Narlıdere ilçesinde yaşayan İEÜ İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Mehmet Güler, yarışmaya katılmak için hazırladığı proje üzerinde 3 ay süren detaylı bir çalışma yaptı.
ÇÖZÜMLER OLUŞTURDU
Güler, şehirdeki insanların yaşayabileceği gıda problemine çözüm sunmaya odaklanırken; şehir içinde üretimi zorlaşan domates, salatalık, marul, biber gibi ürünlerin sınırsız ve düşük maliyetle üretilmesi için de öneriler oluşturdu. Güler, kendi tasarımı olan sera ve otonom sistemlerinden de örnekler vererek, önerdiği fikirlerin nasıl uygulabileceğini aktardı. Yarışma için 5 dakikalık özel bir sunum videosu da hazırlayan Güler, sıra dışı önerileriyle jürinin beğenisini topladı. Güler, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birçok iddialı projelerin yer aldığı yarışmadan ikincilikle ayrılarak önemli bir başarıya imza attı.
ŞEHİRLER ‘ÜRETİM TESİSİNE’ DÖNÜŞMELİ
Yarışmada aldığı ödülün kendisini mutlu ettiğini ve yeni projeler için motivasyonunu daha da artırdığını söyleyen Güler, hazırladığı projenin detaylarını paylaştı. Güler, “Ahududu projesinde; evlerdeki çatıların, terk edilmiş depoların, fabrikaların veya şehrin ortasındaki atıl arsaların, farklı sera ve otomasyon sistemleri sayesinde birer üretim tesisine dönüştürülmesini istedim. Nihai hedefim ise, gıda üretimi konusunda kendi kendine yeten şehirler tasarlamaktı. Bu sayede şehirler, kendi gıdalarını ürettiği için çok uzak mesafelerde üretilen sebzelerin taşınma ve lojistik masrafları da olmayacak. Şehirler, birer bahçeye ve üretim tesisine dönüşeceğinden hava kirliliğinin de önüne geçilebilecek” dedi.
EVİN ÇATISI, BALKONU DA BİZİM İÇİN FIRSAT
Dünya genelinde su kaynaklarının azaldığını ve projesinde topraksız tarımı da teşvik etmeyi amaçladığını dile getiren Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Topraksız tarım, önümüzdeki yıllarda dünya genelinde yaşanabilecek gıda krizini çözmek adına elimizdeki en büyük güçlerden biri. Ahududu projesinde bunu da detaylıca aktardım. Su sarfiyatı minimum düzeyde olacağı için dünyanın azalan temiz su kaynakları bu sayede korunabilir. Artık bir evin çatısı, balkonu bile kendimiz için yeterli bir alan. Teknoloji, buralarda da üretime izin veriyor. Bu konuda teknoloji yeterli ama bilincimizi biraz daha artırmalıyız. Gotham Greens şirketi, bir binanın çatısında üretim yapıp butik mağazasında bu ürünleri taze olarak satışa sunuyor. Avrupa’nın birçok noktasında buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün.”