Görevimiz Antarktika

Geçtiğimiz yıllarda Mars’ta ve su altında yerleşen yaşam kolonileri bu sene ARCH 202 Mimari Tasarım II proje dersi kapsamında “Görevimiz Antartica: Biyomimetik Strüktürel Organizma” çalıştayında Antarktika’yı mesken tuttu. Bu iki haftalık çalıştayda, ikinci sınıf Mimarlık öğrencilerinin tasarım problemi, buzul ortamında kolonileşecek insanlar için habitat olarak işlev verecek biyomimetik yapısal bir organizma tasarlamaktı.
Antarktika, zorlu coğrafyası ve doğasıyla kaşiflerin ve bilimsel araştırma ekiplerinin ilgi odağı. Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtasında, sadece bilimsel araştırmaların yapıldığı 30 ülkenin 100'e yakın üssü bulunuyor. Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi'ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği bugünlerde mimar ve tasarımcılar olarak antarktik bir yaşam tasarlanması hedeflendi.
Dr. Öğretim Görevlisi Güzden Varinlioğlu, Öğr. Gör. Hugh Clarke koordinatörlüğünde ve yarı zamanlı öğretim görevlileri Lale Başarır, Filiz Keyder Özkan, Ayşe Bozkurt Karal, Onur Dinmez’in rehberliğinde öğrenciler su altındaki yaşam formlarından yola çıkarak Antartika kıtasında çoğalıp hareket edebilen yaşam üniteleri tasarladılar. Çalıştay konukları Filiz Keyder Özkan, Dr. Gökhan Kabaoğlu (DEÜ), Doç. Dr. Yüksel Demir (İTÜ) ve Süheyla Müge Halıcı (İTÜ) su altı yaşamı, Antarktika’nın coğrafi ve iklimsel koşulları, 3 boyutlu modelleme, görselleştirme, ve sayısal tasarım araçları, ve biyomimikri hakkında sunumlar yaptılar.
Toplam 14 projenin yer aldığı çalıştayın sergisi 6 Mart’a kadar D Blok Çok Amaçlı Salon’da görülebilir.