DARAĞAÇ’TA SANATA MİMARİ DOKUNUŞ

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencileri 2018-2019 güz dönemi final projesi kapsamında İzmir Limanı arkasında bulunan ve "Darağaç" diye bilinen Umurbey Mahallesi'nde bir sanatçı çift için mesken tasarladılar. Tarihi Elektrik Fabrikası, Halkapınar Sümerbank Yerleşkesi gibi endüstriyel yapıların yoğunlukta olduğu bu bölgede son 5 yıldır farklı sanatçılar mesken edinip mahalleliler ile dayanışma içinde yaşamakta, sanat üretimi yapmakta ve sergilemektedirler. Dr. Öğr. Üyesi Burkay Pasin, Dr. Öğr. Üyesi Güzden Varinlioğlu, Öğr. Gör. Hugh Clarke, Öğr. Gör. Lale Başarır, Öğr. Gör. Filiz Keyder Özkan, Öğr. Gör. Onur Dinmez, Öğr. Gör. Ayşe Bozkurt Karal ve Öğr. Gör. Özgür Genca rehberliğinde yürütülen projede öğrenciler hem kentsel konut yaşantısına hem de bölgenin sanat yoluyla dönüşümüne yaratıcı öneriler getirdiler.
Stüdyo koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burkay Pasin bölgenin ve projenin önemine ilişkin şu tespitte bulundu: “Türkiye’deki bir çok metropolde olduğu gibi İzmir’de de kentel dönüşüm projeleri çoğunlukla yerel dokuyu hem mekansal hem de sosyal yönden tahrip edecek şekilde, katılımcı olmayan bir süreçle yürütülmektedir. Proje alanı olarak seçtiğimiz Darağaç’ta ise bir süredir devam eden sanat ve tasarım odaklı dönüşüm kentin diğer bölgelerindeki bu soylulaştırma eksenli kentsel dönüşüm projelerine bir alternatif oluşturmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilerimiz basit bir konut tasarımı yapmanın ötesine geçerek güncel sanatla yeni tanışan bir mahallede kolektif bir yaşam tasarlamışlar; mahallenin sosyal ve kültürel dokusunu ön planda tutan eleştirel bir süreç izlemişlerdir. Ümit ediyoruz ki, bölge bu özgünlüğünü uzun vadede koruyacak ve İzmir’de gelecekte planlanan diğer dönüşümlere örnek teşkil edecektir.”
Projenin final jürisi ve sergisi, 8 Ocak Salı günü aynı mahalledeki bir endüstriyel yapının terasında mahalleli sanatçıların da katılımıyla gerçekleşmiştir. Bu deneyim mimari tasarım eğitimin ötesinde, fikir üretiminden sergi hazırlığına kadar mahalleliyle dayanışma içinde gerçekleşen bir sosyal farkındalık projesi olarak da Darağaç’ta iz bırakmıştır.