Çeviribilimde İzmir Ekonomi Buluşması

İzmir Ekonomi Üniversitesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü kuruluşunun 20. yılında süreklilik arz eden, çoğulcu bir yaklaşımla Ulusal Çeviribilim Kurultayı serisini başlattı ve bu çerçevede, 27-29 Haziran 2024 tarihlerinde İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova yerleşkesinde I. Ulusal Çeviribilim Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultaya 36 üniversiteden 59 bildiriyle 74 kişi konuşmacı olarak katıldı, izleyicilerle toplam katılımcı sayısı 140’ı buldu. Kurultayda sunum konuları yapay zekâ ve çeviri, yazın çevirisi, toplum çevirmenliği, çeviri eğitimi başta olmak üzere pek çok farklı alanı kapsadı. İki davetli konuşmacının bütün katılımcı ve dinleyiciler tarafından dinlenebildiği 2 genel oturuma ilaveten, toplam 20 oturum eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.
Kurultayın ilk günü 27 Haziran'da davetli konuşmacı olarak konuşma yapan duayen akademisyen Prof. Dr. Nüzhet Berrin Aksoy, Çeviribilimde Yeni Araştırma Alanlarını kuramlara, yeni eğilimlere ve dünyanın değişen koşullarına vurgu yaparak işaret etti ve akademik merakın önemine dikkat çekti. Aksoy ayrıca genç akademisyenlerin zihninde yeni sorular uyandırarak, onları özgün ve güncel konularda çalışmalar yapmaya teşvik etti.
Kurultayın ikinci günü 28 Haziran’da ise davetli konuşmacı olarak katılan ünlü yazar Latife Tekin, üniversitenin yayın Yönetmeni Gülce Başer’in moderatörlüğünde içerik olarak yoğun ve çok ilgi çeken bir söyleşi verdi. Tekin söyleşide yazar-çevirmen ilişkisine, okur sevgisi-alımlamasına, metinlerarasılığa, çevirinin önemi ve değişik dil ve kültürlerde ne etkiler uyandırabileceğine dair çarpıcı örnekler sundu. Söyleşi sonrasında, imza saati yapıldı, Tekin okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzaladı, onlarla sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.
İki tam gün boyunca araştırmacıların bildiri sunumlarını gerçekleştirdiği Kurultayın kapanış oturumunda, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Onursal Başkanı Prof. Dr. Neslihan Yetkiner, amacı Çeviribilim disiplinine nitelikli ve bilimsel bir platform kazandırmak olan bu girişimin ikincisinin Atılım Üniversitesi’nde yapılmasına karar verildiğini duyurdu ve katılımcıların geri bildirimlerini aldı. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nihal Yetkin Karakoç ise yaşam boyu öğrenmeyi seçmiş araştırmacılar için bu tip kurultayların akademik merakı kamçıladığını, yeni kuşakların önünün açılması ve nitelikli görüş alışverişi yapılmasına fırsat verdiğini ve akademide entelektüel yolculuğun önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Yetkin-Karakoç, bölümde hizmet veren, gelmiş geçmiş tüm öğretim üyelerine müteşekkir olduğunu belirttikten sonra, Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı olarak; bu kurultayın hazırlığı ve hayata geçirilmesinde fırsat ve katkı sunan Rektörlüğe, Kurumsal İletişim Müdürlüğüne ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Ardından, düzenleme ekibinde yer alan, başta Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Düzenleme Kurulu Onursal Başkan Prof. Dr. Neslihan Yetkiner ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ilgın Aktener olmak üzere, bütün bölüm üyelerini, araştırma görevlilerini ve görevli öğrencileri tek tek sahneye davet etti ve tüm ekibin sahnede yer almasıyla beraber anı fotoğrafları çekildi.
Katılımcılar aynı günün akşamı Marquez Restaurant’taki gala yemeğinde buluşurken, etkinliğin son günü olan 29 Haziran’da ise rehber eşliğinde bir Kemeraltı kültür turu düzenlendi ve konuklarımıza ülkemizin en büyük açık hava çarşısının tarihi ve mimarisi hakkında detaylı bilgiler verildi.