Kadınların Geleceğini Güçlendiren Üniversite
Toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve kadına şiddetle mücadele konularında birçok örnek projeye imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne (İEÜ), İstanbul’dan ödül geldi. Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) ile Ekonomi Gazetesi’nin stratejik ortaklığında düzenlenen ‘Lider Kadın Paneli ve Ödülleri’nde İEÜ, ‘Kadınların geleceğini güçlendiren üniversite’ ödülüne layık görüldü. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik üniversite genelinde stratejik plan hazırlayan, yapılan tüm çalışmaların envanterini çıkaran, gençlerde farkındalığı artırmak adına eğitim programlarında toplumsal cinsiyet derslerine yaygın bir şekilde yer veren İzmir Ekonomi Üniversitesi, yaptığı başarılı çalışmaların karşılığını aldı.
ÖRNEK ADIMLAR ATTIK
İstanbul’da gerçekleştirilen ödül törenine katılan İEÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKOKAM) Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan, toplumsal faydayı temel alan çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Horasan, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sadece üniversite bünyesinde projeler geliştirmekle kalmıyor, diğer kurumlarla iş birliğini artıracak adımlar da atıyoruz. Geçtiğimiz dönemde bir çalıştay düzenleyerek, üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteren kadın merkezlerinin yöneticileriyle buluştuk. Bu çalıştay, iş birliğinin artması adına örnek bir adımdı. Bunun yanı sıra üniversitemiz içinde, çok geniş bir envanter çalışması başlattık. Bugüne kadar atılan adımları ve bundan sonra yapılabilecek projeleri tek tek belirleyerek sağlam bir zemine oturttuk. Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü; üniversitemizde bu alanda görev yapan akademisyenlerle çalışmalarımızı paylaştığımız çalıştaylarla kutluyoruz. Bu çalışmalarımız, aldığımız ödülde belirleyici oldu. Böylesine anlamlı bir ödüle layık görülmek, tarifsiz bir mutluluk” diye konuştu.
PLANI UYGULAMAYA DEVAM EDİYORUZ
Üniversite genelinde, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı farkındalığı artırmayı amaçlayan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı’ hazırladıklarını ve bu planı uygulamaya başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Horasan, “Oluşturduğumuz planı; ‘iş-yaşam dengesi ve kültür’, ‘yönetim ve karar verme mekanizmalarında dengeli toplumsal cinsiyet katılımı’, ‘işe alım ve kariyer gelişimi süreçlerinde cinsiyet eşitliği’, ‘ders içerikleri ve araştırmalarda toplumsal cinsiyet boyutu’, ‘cinsel taciz ve cinsiyete dayalı şiddete karşı önlemler’ başlıkları üzerine şekillendirdik. Üniversitemizde, cinsiyet eşitliğinin önemi konusunda öğrencilerimize ve çalışanlarımıza yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyoruz. Üniversite bünyesinde toplumsal cinsiyet üzerine araştırmalar yaparak raporlar da hazırlayacağız. Kurum içinde kadınların karar alma süreçlerine daha etkin katılımını teşvik ettik, etmeyi de sürdüreceğiz” dedi.