İzmir Ekonomi’de ‘Dörtlü Gurur’
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Stanford Üniversitesi’nden Dr. John loannidis’in liderliğinde çalışan özel bir araştırma ekibinin açıkladığı ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) 4 profesör yer aldı. Listeye girerek Türkiye’ye gurur yaşatan İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Akan, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Levent Eren ve Prof. Dr. Türker İnce ile Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Bengisu, uluslararası alandaki projeleri ve yenilikçi çalışmalarıyla fark yarattı.
Dünya genelindeki binlerce akademisyen arasında yapılan değerlendirme sonucunda oluşturulan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’, ‘kariyer boyu’ ve ‘son yıllık’ olmak üzere iki farklı kategoride hazırlandı. Liste oluşturulurken; bilim insanlarının yayın ile alıntı sayıları, yazar sıralamaları ve akademisyenlerin hem üretkenlik hem de alıntı etkisini ölçen ‘h-indeksi’ gibi birçok kriter dikkate alındı.
ULUSLARARASI PATENTLER
Listede yer alan İEÜ Rektör Yardımcısı ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Eren, hızlı dönüşüm algoritmaları ve makine öğrenmesi alanlarında yenilikçi ve temel tekniklerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Eren’in, motor erken uyarı sistemleri üzerine 2 adet uluslararası patenti de bulunuyor. Temel ilgi alanları sayısal sinyal işleme ve güç sistemleri olan Prof. Dr. Eren’in, motor arıza erken uyarı sistemleri, enerji kalitesi ve işaret işleme teknikleri üzerine birçok uluslararası bildirisi ve makalesi de mevcut.
Prof. Dr. Türker İnce ise, örüntü tanıma ve makine öğrenmesi alanlarında yeni tekniklerin geliştirilmesi ve bunların farklı alanlara uygulamaları üzerine çalışmalar yürütüyor. Prof. Dr. Türker İnce’nin de makine öğrenmesi uygulamaları alanında 3 adet uluslararası patenti bulunuyor. Prof. Dr. Türker İnce, temel araştırma konuları olan makine öğrenmesi, örüntü algılama, yapay sinir ağları, işaret işleme, optimizasyon, biyomedikal mühendisliği ve uzaktan algılama alanlarındaki başarılarıyla da tanınıyor.
ÇALIŞMALARIYLA FARK YARATTI
Prof. Dr. Aydın Akan ise biyomedikal sinyal ve görüntü işleme alanında fark yarattı. Özellikle son yıllarda EEG sinyal işleme ve yapay zeka yöntemleriyle epilepsi, demans ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkların tespiti konusunda çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Akan, duygu durum ve beğeni durum tespiti gibi nöropazarlama uygulama çalışmaları ile de tanınıyor. Prof. Dr. Akan, şimdiye dek çok sayıda projede danışman, yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. Araştırmaları üzerine çok sayıda kitap ve makaleler yazan Prof. Dr. Akan, uluslararası bilimsel kuruluşlarda komite üyesi, dergilerde yayın kurulu ve hakem kurulu üyesi olarak yer almayı sürdürüyor.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORASI ABD’DE
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Bengisu ise, malzeme biliminin yanı sıra teknolojik öngörü ve tasarım alanındaki çalışmalarıyla fark yarattı. Yüksek lisans ve doktorasını ABD’deki New Mexico Maden ve Teknoloji Enstitüsü’nde tamamlayan Prof. Dr. Murat Bengisu’nun da ulusal ve uluslararası ödülleri, uluslararası alanda yayımlanan çok sayıda makalesi ve kitapları bulunuyor. Prof. Dr. Bengisu, TÜBİTAK’ta proje yürütücülüğü görevini de üstlendi.