8 Mart’ta ‘Toplumsal Cinsiyet’ Çalıştayı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde özel bir etkinliğe imza atarak ‘Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı’ düzenledi. Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOKAM) tarafından gerçekleştirilen ve gün boyunca devam eden çalıştayda, ‘toplumsal cinsiyet’ alanında araştırmalar yapan İEÜ’lü akademisyenler sunum yaptı. Çalıştayda, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projelere ilişkin görüş alışverişinde de bulunuldu.
İEÜ Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin ve EKOKAM Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan yaptı. Çalıştayda; İEÜ’de görev yapan akademisyenler tarafından toplam 13 farklı konu başlığıyla sunum gerçekleştirildi.
REFERANS OLACAK
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Kentmen Çin, üniversite olarak ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı’nı oluşturduklarını ve çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Prof. Dr. Kentmen Çin, “Üniversitemiz bünyesinde çocuk ve ebeveyn atölyeleri düzenledik. Her yıl ocak ayında yapılan akademik/idari personel ve öğrenci memnuniyet anketlerine, toplumsal cinsiyet eşitliğini ölçmek üzere sorular ekledik. Toplumsal cinsiyet eşitliği verilerini izlemek üzere dijital arşiv çalışmalarının hazırlığına da başladık. Toplumsal cinsiyet konularında iki yeni ders açtık. Kurumsal toplumsal cinsiyet kültürünün geliştirilmesine yönelik birçok eğitim faaliyeti yürütüyoruz. Çalıştayda, farklı disiplinlerden akademisyenlerimizin yaptığı çalışmaları yakından dinleme fırsatı bulduk. Çalıştay, üniversitemizdeki toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmalarının haritasını çıkarmak için de referans olacak” dedi.
DEPREM, KADINLARIN YÜKÜNÜ ARTIRDI
EKOKAM Müdürü Prof. Dr. Horasan ise, lisans derslerinin yanı sıra kampüste birçok etkinlik düzenleyerek toplumsal cinsiyet alanındaki çalışmaları yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Horasan, deprem bölgesinde yaşayan kadınların ve çocukların önemli bir kırılgan grubu oluşturduğuna, geleneksel rolleri nedeniyle ailenin bakımını sağlayan kadınların geçici barınaklardaki zor koşullarda yüklerinin daha da arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Horasan, kadınların ve çocukların beslenme, sağlık, güvenlik ve hijyen gereksinimlerinin karşılanmasının önemini vurguladı. ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Envanteri’nin özet sonuçlarını da paylaşan Prof. Dr. Horasan, “Öğretim elemanlarımız tarafından toplumsal cinsiyet konularında uluslararası dergilerde yayınlanan 31 makale var. Bunun yanı sıra 40 uluslararası kongrede sunulmuş bildiri, 2 uluslararası proje, 5 ulusal proje ve 2 lisans üstü tez çalışması da bulunuyor. Bunlara iişkin detaylara https://ekokam.ieu.edu.tr/tr/toplumsal-cinsiyet-envanteri bağlantısından ulaşabilirsiniz” diye konuştu.