Lojistik sektörüne ‘genç’ çözümler

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencileri, gelenekselleşen üniversite-sanayi iş birliği etkinliğinde, geliştirdikleri projeler ve sundukları çözüm önerileriyle lojistik problemlerine ışık tuttu. Firmaların; planlama, operasyon, depolama, pazarlama, üretim ve taşımacılık gibi farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere çözüm üretmek hedefiyle yıl boyunca çalışan gençler, projeleriyle büyük beğeni topladı. Son 14 yılda, toplam 102 firma için yapılan proje sayısı da 122’ye ulaştı.
İEÜ’lü gençler, projelerini hazırlarken çeşitli sektörlerden lider firmaların temsilcileriyle birlikte çalıştı. Her projeye, en az bir öğretim üyesi akademik danışmanlık desteği verirken, firma yetkilileri de endüstriyel danışmanlık sağladı. Bu projeler sayesinde firmalar nitelikli iş gücüne ulaşırken; öğrenciler de mezun olmadan uygulamayı görme, firmaları tanıma imkanı buldu.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ VURGUSU
Öğrenci projelerinin tanıtıldığı ‘14. Üniversite-Sanayi İş Birliği’ adlı etkinliğin teması, “Directions for Social Sustainability” oldu. Bu sayede öğrencilerin sürdürülebilirlik odaklı konularda farkındalığının ve bilgi birikiminin artırılması hedeflendi. Panel firmaları olarak Borusan Lojistik’ten Ağ Müdürü Onur Aksaray, Coca-Cola İçecek’ten Satış Müdürü Can Gürsel, Metro Grossmarket’ten Gaziemir Mağaza Müdürü Ahmet Orhan Taşlı, etkinlikte yer alan isimler oldu.
Panelde, Covid-19 döneminde yaşanan operasyonel zorluklar (dağıtım, stok planlama, depolama gibi alanlarda) ve bu zorluklar ile baş etme stratejileri, firmaların bu dönemde ve genel olarak sosyal sürdürülebilirlik kapsamında çalışanları için yaptığı uygulamalar konu alındı. İEÜ Lojistik Yönetimi son sınıf öğrencilerinin çalıştıkları firmalar arasında HAVI Logistics, Hepsiburada, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yorglass ve Sealand da yer aldı.
İŞTE PROJELER
Doç. Dr. Aysu Göçer danışmanlığındaki Sealand-Maersk projesi kapsamında öğrenciler satış ve kapıdan kapıya hizmetlere odaklandı, dijitalleştirilmiş hizmet niteliklerini geliştirmeyi amaçlayan çözüm önerileri sundu. Doç. Dr. Bengü Sevil Oflaç danışmanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi projesi kapsamında öğrenciler, elektrikli araçların şarj istasyonlarının yerlerinin seçimi noktasında kriterlerin belirlenmesi ve tüketicilerin elektrikli araç algılarının ölçülmesine yönelik çalışmalarını sundu.
Doç. Dr. Işık Özge Yumurtacı Hüseyinoğlu danışmanlığındaki Hepsiburada projesinde ise öğrenciler, müşterilerin çevrim içi alışveriş alanındaki deneyimlerini etkileyen faktörleri analiz ederek ortaya çıkardı. Bununla birlikte öğrenciler, büyük verinin müşteri deneyimi açısından nasıl yorumlanması gerektiğine dair önerilerde de bulundu.
Doç. Dr. Özgür Özpeynirci danışmanlığında yürütülen Havi Lojistik projesi kapsamında öğrenciler, firma için en önemli stok kodu gruplarını buldu, stok kodu taleplerinin nasıl tahmin edileceği ve envanter kapasitesine göre tahmini talebin nasıl optimize edileceği konusunda önerilerini paylaştı.
Prof. Dr. Muhittin Hakan Demir danışmanlığında yürütülen Yorglass projesinde öğrenciler, lojistik sistem geliştirmeleri kapsamında risk analizi, vaka iyileştirme ve alternatif vaka materyali konularına odaklandı. Bu kapsamda öğrenciler, yeni açılmış fabrikada verimsiz alan kullanımları tespit etti ve risk analizi yaptı.
Hepsiburada firmasıyla yapılan ‘Online Pazar Yerlerinde Müşteri Tecrübesinin Belirleyicileri’ adlı Proje birincilik, Yorglass ile yapılan ‘Yorglass için Çevreye Duyarlı ve İnsan Odaklı Lojistik Planlama’ projesi ikincilik, Havi Logistics ile yapılan Envanter Yönetim Sistemlerinin Analizi ve İyileştirilmesi’ projesi de üçüncülük elde etti.