EKOKAM ve İEÜ öğrencileri kadına şiddete karşı el ele verdi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKOKAM), kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla kampüs içinde stant açtı. İEÜ Tıp Kulubü, Mor Kolektif Kulubü ve Sağlık Kulubü iş birliği ile düzenlenen ve gün boyu açık kalan stantta, öğrencilere kadına yönelik şiddetle ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtıldı. Şiddete maruz kalınması ya da tanık olunması durumunda başvuru yapılabilecek kurumlar hakkında da gençlere bilgi verildi.
‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında düzenlenen etkinlikte gençlere konuyla ilgili bilinç aşılamayı hedeflediklerini söyleyen EKOKAM Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu dile getirdi.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞMALI
Prof. Dr. Horasan, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için temelde kadının eğitim, istihdam ve karar verme mekanizmalarına katılım alanlarında güçlendirilmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği kültürünün yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Ne yazık ki ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bunun sonucu olan kadına yönelik şiddet yaygın bir sorun. 2014 yılında yürütülen ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’ sonuçlarına göre, 15-59 yaş grubu kadınların yüzde 8’i fiziksel şiddet, yüzde 4’ü cinsel şiddet, yüzde 25’i duygusal şiddet, yüzde 10’u ise ekonomik şiddet mağduru. Bu tabloyu mutlaka değiştirmeliyiz. Etkinlikte, şiddet mağdurlarının başvurabileceği ALO 183 hattı ve akıllı telefon uygulaması olan ‘Kadın Acil Destek Uygulaması’ (KADES) hakkında da öğrencilerimize bilgi verdik” diye konuştu.