İEÜ’lü profesör ‘Alzheimer’ çalışmalarına yön verecek

Son 10 yılda dünya genelinde görülme sıklığı giderek artan ve ülkemizde de vaka sayısı yaklaşık 400 bin olduğu tahmin edilen Alzheimer hastalığına ilişkin çalışmalar yürüten Uluslararası Alzheimer Araştırma ve Tedaviyi Geliştirme Derneği’nde (The Alzheimer's Association International Society to Advance Alzheimer's Research and Treatment ISTAART), Türk profesör önemli bir göreve seçildi. Nöroloji alanında Türkiye’nin tanınmış isimlerinden biri olan, Alzheimer hastalığının gelişim süreci ve tedavisine yönelik birçok çalışması uluslararası dergilerde yayınlanan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görsev Yener, derneğin “Elektrofizyoloji İcra Komitesi Program Başkanlığına” seçildi. Prof. Dr. Yener, 5 bini aşkın bilim insanının yer aldığı dernekte, elektrofizyoloji alanındaki çalışmalara yön verirken, bu alandaki eğitim faaliyetlerini de koordine edecek.
GURUR VE MUTLULUK VERİCİ
Böylesi bir göreve seçilmenin kendisine mutluluk verdiğini söyleyen Prof. Dr. Görsev Yener, çalışmalarını daha çok elektrofizyoloji alanında gerçekleştireceğini söyledi. Daha önce biyofizik doktorasını da bu konuda öncü bilim insanlarından Erol Başar’ın danışmanlığında, Alzheimer elektrofizyolojisi üzerine yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Yener, “Elektrofizyoloji, vücuttaki merkezi sinir sistemi ve beyindeki sinir hücrelerinin elektrik etkinliğini inceleyen bilim dalı. Alzheimer da elektrofizyolojik birçok özelliği bulunan bir hastalık. Hastalığın oluşumu, gelişimi, etkileri ve tedavisine yönelik çalışmalara katkı sağlamak, bir bilim insanı olarak en büyük amacım” dedi.
ALZHEIMER HASTALIĞI NEDİR?
Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi durum, “Alzheimer hastalığı” olarak adlandırılır. Alzheimer hastalığı, yaşlı bireylerde en yaygın görülen demans türüdür. Başlangıç evresinde yalnızca basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına ve aile fertleri ile yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebilir.