30 Ağustos Zafer Bayramı Türk milletinin var oluş simgesidir

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ortak Zorunlu Dersler Bölüm Başkanı Dr. Elçin Yılmaz, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Almanya Hildesehim Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından gerçekleştirilen online konferansa konuşmacı olarak katıldı. Birçok ülkeden 8 bin 179 dinleyicinin yer aldığı söyleşide Dr. Yılmaz, 30 Ağustos 1922 zaferine giden süreci, Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığında verilen mücadeleyi öncesi ve sonrası ile değerlendirdi.
Milli birlik ve beraberliğin önemine değinen ve milli bayramların milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, “30 Ağustos’a kadar geldiğimiz süreç emperyalist güçlerin ve onların işbirlikçilerinin Anadolu’yu parçalama ve Türk milletini Anadolu’dan koparma projesidir. Biz 30 Ağustos’ta bu projeyi tarihin derinliklerine atmış olduk. Türklerin Viyana Bozgunu ile başlayan geri çekilme süreci Birinci Dünya Savaşı sonucunda İstanbul kapılarına kadar dayandı. Birçok vatan toprağını kaybeden Türk Milleti Kurtuluş Savaşı ve nihayetindeki 30 Ağustos zaferi ile bu kaderi değiştirdi. 30 Ağustos bugün vatan dediğimiz toprakların düşman işgalinden kurtarılması ve bağımsızlığımızın bu topraklarda yaşatılmasıdır. Biz aslında son kaleyi savunduk. Eğer son kale de gitmiş olsaydı şu an ne Kurtuluş Savaşı’ndan ne 9 Eylül’den bahsedemeyecektik” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında Anafartarlar Kahramanı olmasının kendisini diğer generallerden ayırdığına dikkat çeken Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
“Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında Anafartarlar Kahramanı Mustafa Kemal idi. Bu referansla halkın ve ordunun güvenini kazanmıştı. Yani Mustafa Kemal’in referansı Çanakkale Savaşları idi. Mustafa Kemal bu referansla, inanç ve kararlılıkla hareket etmiş Kurtuluş Savaşı’na giden süreci Türk milleti ile birlikte başlatmıştır.”