Ruh sağlığınızı konuşarak koruyun
Koronavirüs ile başa çıkmak için en önemli yöntem, yetkililerin sürekli vurguladığı gibi evde kalmak. Ancak sosyal ortamlardan izole olduğumuz bugünlerde, psikolojinizi korumak da önemli. Ruh sağlığınızı, online görüşmelerle ayakta tutmak mümkün. Aksi taktirde, uzun dönemde kaygı bozuklukları ve depresif bozukluklarla karşı karşıya kalınabilir. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Uzman Klinik Psikolog Nilay Uğurlu Öztürk, Posta Gazetesi’ne verdiği röportajda, sosyal izolasyonun ilişkilerden tamamen uzaklaşmak anlamına gelmediğini vurguladı. Öztürk, “Sevdiklerinizle, telefonla ya da online olarak iletişime geçebilirsiniz” dedi.
Haberlere, sosyal medyaya uzun süre maruz kalmanın da kişilere iyi gelmeyeceğini söyleyen Öztürk, “Belirli zamanlarda, güvenilir kaynaklardan bilgiler edinmek sağlıklı olacaktır. Bu süreçte duygularınızı ifade etmek konusunda çekinmeyin. Duyguları ifade etmenin pek çok yolu var. Sohbet etmek, resim yapmak, müzik dinlemek, şarkı söylemek, yazı yazmak yardımcı olabilir. Ev içi rutinlerinize devam etmek ve yeni rutinler oluşturmak iyi gelebilir. Kendinizi çok yormadan ev işleriyle ilgilenmek, seviyorsanız yemek yapmak, mutfakta zaman geçirmek iyi hissettirebilir. Bu süreci uzun zamandır ertelenen işlerle ilgilenmek için değerlendirebilirsiniz” dedi.
İŞ YERİNİZDEKİNE BENZER BİR RUTİNDE ÇALIŞIN
Öztürk, şöyle devam etti: “Evden çalışmaya devam ediyorsanız kendinize bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz. Çalışma saatlerinizi iş yerinizdekine benzer bir rutinde düzenlemeye çalışabilirsiniz. İşleriniz el veriyorsa belli bir saat sınırı koymak iyi gelecektir. Çalışmalar arasında mola vermeyi ihmal etmeyin. Bu zaman dilimi izlemek istediğiniz filmler, okumak istediğiniz kitaplar için fırsat olabilir. Çocuklarınız varsa bu süreç ailece paylaşımınızı arttıracaktır. Yaşlarına uygun aktiviteler yapmak, birlikte oyun oynamak, kek yapmak, film izlemek gibi etkinliklerle, bu vakti ailece keyifli halde geçirmeye çalışmak hepinize iyi hissettirecektir. Gevşemenize yardımcı olacak egzersizler yapmaya çalışın. Nefes alın, zihninizi ana getirmeye çalışın. Bu süreçte ve sonrasında psikolojik destek alabileceğinizi unutmayın. Eğer yoğun duygularla baş etmekte zorlandığınızı düşünüyor ve günlük işlevselliğinizin bozulduğunuz hissediyorsanız bir uzmana başvurmak konusunda çekinmeyin.”