‘Sürdürülebilir Moda’ isimli kitabıyla fark yarattı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Şölen Kipöz’ün moda alanında son akımları değerlendirdiği ve eski giysilerin canlandırılmasına yönelik ipuçlarına yer verdiği “Sürdürülebilir Moda” isimli kitabının ikinci baskısı yapıldı. Doç. Dr. Kipöz’ün bugüne kadarki bilimsel çalışmaları ve sergilerine ilişkin bilgilerin de aktarıldığı kitap, Yeni İnsan Yayınları tarafından piyasaya sürüldü. Kitaba gösterilen ilgiden memnun olduğunu ve Türkiye genelinde birçok kişiden olumlu dönüşler aldığını belirten Doç. Dr. Kipöz, kısa bir süre içerisinde “Modada Yavaşlık” adında uluslararası bir kitap çıkarmak için de son hazırlıklarını yaptığını söyledi.
“Kitap, bir açığı kapatıyor”
Doç. Dr. Kipöz, uzun süren çalışmalar neticesinde hayata geçirdiği “Sürdürülebilir Moda” isimli kitapta, herkesin ilgisini çekebilecek bilgi ve görüşlerin bulunduğunu söyledi. Kitabın içeriğine yönelik detayları paylaşan Doç. Dr. Kipöz, “Ülkemizde sürdürülebilir moda konusu, çok yeni bir bilimsel alan ve bu anlamda kitap, bir açığı kapatıyor. Umarım yakın gelecekte bu tür yayınlar fazlalaşır. Kitap, uzun süredir devam ettirdiğim akademik çalışmalarım ve izlenimlerimin bir yansıması. Kitapta, moda sektöründe eksik olan etiklik durumundan bahsettim. Sürdürülebilirlik ve duyarlılık eksikliğine de göndermede bulundum. Moda, hızlı üretim ve tüketim döngüsü ile sürdürülebilir olmayan bir sektör haline geldi. Doğal kaynakların tüketimi, çevre kirliliği ile yarattığı ekolojik tahribatın yanı sıra, iş gücüne dayalı bir sektör olduğu için de adil olmayan çalışma koşulları oluşturuyor. Bu duruma yönelik farkındalıkla, ‘Sürdürülebilir moda mümkün mü’ sorusuyla başlattığım bir dizi üretim ve araştırma, bu kitabın omurgasını oluşturdu. Kitaba, bazı bilim insanları ile tasarımcılar da araştırma ve düşünceleriyle katkıda bulundu. Akademik bilgiyi son derece sıcak ve kapsayıcı bir üslupla okuyucuya ulaştıran samimi bir kitap olduğu için büyük ilgi gördü” dedi.
“Tüketiciler için yol gösterici bilgilere yer verdim”
Kitapta doğadaki canlılara zarar vermeden yaşamı amaçlayan Ahimsa ilkesinin modaya nasıl uyarladığına ilişkin tasarım örnekleri ve metotlara da yer veren Doç. Dr. Kipöz, “Giysileri, sürekli yaşayan varlıklar gibi görüyorum. Ben, aile büyüklerimin eskilerini biriktiririm. Giysileri kalıp yerlerinden söküp, eski bir giysiyi farklı bir giysi parçası ya da atıl bir kumaşla birleştirir, yenilerim. Böylece eski ile yeni arasında bir tür aşılama yapmış olurum. Kitapta, bizim için değeri olan kıyafetlerin ömürlerinin uzatılması ve eskidiklerinde güncel estetiğe uygun hale getirilmesi için neler yapılabileceğine yönelik örnek ve öneriler buunuyor. Modanın, değişimi sıklıkla körükleyen bir yapısı var. Tüketiciler, gerçekten yeni bir giysiye ihtiyaçları olup olmadığını ya da aldıkları kıyafeti ne kadar seveceklerine ilişkin sorgulama yapabilir. Nasıl yiyecek bir şey aldığımızda sağlımız açısından çok dikkat ediyorsak, bedenimizle buluşan giysileri seçerken de dikkat etmeliyiz. Kitaptaki öneriler, her tüketicinin de içinde bir tasarımcı ve üretici olduğu fikrini aşılıyor” diye konuştu.