İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ'NİN ONUNCU YIL GURURU

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 10’uncu Akademik Yıl açılış törenine katılan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünya ve Türkiye gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 2010-2011 Akademik Yılı açılış törenine 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin, çok sayıda davetli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 10 yıl gibi kısa bir sürede yakaladığı başarıyı vurgulayan Prof. Dr. Sezgin, “Üniversitemiz 2010 yılı itibariyle, kontenjanı 750’den fazla olan vakıf üniversiteleri arasında, lisans programları itibariyle, yüzde 91 doluluk oranıyla ilk beş vakıf üniversitesinden biri olmuştur. Azimli ve inançlı yürüyüşümüz, üniversitemizi, yükseköğretim kuruluşları arasında, hem ülkemiz, hem de bölgemiz genelinde, saygın bir yere taşıdı. Onuncu akademik yılına başlarken üniversitemizin ulaştığı büyüklük ve müktesebatdan, elbette gurur ve mutluluk duyuyorum. Ancak, bunun bize yüklediği sorumluluğun da farkındayım. Her düzeydeki akademik ve idari personelimizin de bu sorumluluğun farkında ve bilincinde olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
2001 yılında küçük adımlarla büyük bir yolculuğa çıktıklarını söyleyen Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 4 bin 316 mezunu ile çok büyük bir başarıya imza attığına dikkat çekti. Demirtaş, “Bugün yine farklı duygular içindeyim. Çünkü 10. yılımız. Başarı ile dolu 10 yıl. 2001 yılında 2001 yılında ilk akademik yılımızı 9’uncu Cumhurbaşkanımızla başlatmıştık. İlk dersi vermişti. Ne mutlu ki yine akademik yılımızı Sayın Cumhurbaşkanımızla açıyoruz. 4 bin 316 mezunumuzun çok çok azı dışında hiçbiri iş bulma konusunda sorun yaşamıyor. Diplomalarımız sadece ülkemizde değil AB’de de geçiyor. Çünkü 51 Vakıf üniversitesi arasında bu sene “Diploma eki etiketi” almaya hak kazanan 3 vakıf üniversitesinden biriyiz. Yani artık AB standartlarına uygun eğitim verdiğimiz AB komisyonu tarafından tescillendi. Gelecek 10 yıl planlarımızı hazırlamaya başladık. Bu plan eğitimimizde farklılık yaratacak bir stratejik plan olacak. Dünya üniversitesi olma hedefimizden şaşmadan yola devam edeceğiz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Attila Sezgin ve Ekrem Demirtaş’ın konuşmalarının ardından 2010-2001 Akademik Yılı “İlk Ders”ini vermek üzere 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kürsüye çıktı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin ilk akademik yılından itibaren her yıl “İlk ders”i veren 9. Cumhurbaşkanı Demirel, yaptığı önemli açıklama ve bilgilendirmelerle 2010-2011 Akademik Yılı ilk dersini verdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin geldiği noktadan duyduğu mutluluğu dile getiren Süleyman Demirel, “Buraya sadece bir toplantıya katılma amacıyla gelmiyorum. Rahatlamak için geliyorum. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin”dünya üniversitesi” olma yolunda attığı önemli adımlar hepimizi memnun ediyor. Gurur duyuyorum. Bu da beni rahatlatıyor. Çünkü başarının yerine koyabileceğiniz hiç birşey yok” dedi.
Finans sektöründe düzenleme kaçınılmaz
Konuşmasına dünyanın küreselleşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek başlayan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Hiçbir devlet sınırlarını kapatıp da küreselleşmeden kaçamaz. Dünya artık küçücük oldu. Ekonomi de küreselleşmeye entegre oldu. Bundan sonra dünyada küreselleşmeden, serbest ekonomiden ve serbest ticaretten vazgeçilmeyecek. Demokrasi, piyasa ekonomisi ve insan hakları dünyanın çatısı olacak. Ancak finans sektöründe düzenleme kaçınılmaz görünüyor” diye konuştu.
Yeni bir tarım politikası mecburi
Türkiye ekonomisi ile ilgili saptamalarda da bulunan Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye7nin zenginleşmek istiyorsa rasyonel kararlar alması gerektiğine dikkat çekti. Süleyman Demirel, “Türkiye ekonomisi 192 ülke içinde 15 ile 22’inci sıra arasında gidip geliyor. Gayretimiz ilk 10’a girmek olmalı. Üretimi çoğaltmak, yatırım ve tasarruf yapmak zorundayız. İhracatın artması da mecburi. Nüfusun yüzde 30’u tarımla uğraşıyor. Amerika’da ise nüfusun sadece yüzde 3’ü tarımla uğraşmasına rağmen ürettikleri kendilerini doyurabiliyor. Bizim nüfusumuzun yüzde 30’u tarımla uğraşmasına rağmen üretimimiz bize bile yetmiyor. Dünya ile rekabet edebilecek ürünler üretmemiz gerekiyor. Yeni bir tarım politikası yaratılmaz zorunda. Dünya ile beraber hareket ederek çağdaşlığa ulaşmamız lazım. Bütün bu gayretin sebebi de, uygar, çağdaş ve zengin bir Türkiye yaratmak” dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Attila Sezgin ve Ekrem Demirtaş, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e 10’uncu Akademik Yıl plaketi vererek teşekkür etti. Törenin sonunda, İzmir Ekonomi Üniversitesi Halk Dansları ve Müzik Kulübü, “Türk Kültür Mozaiğinden Pırıltılar” temalı bir gösteri sundu. Gösteri sonunda Halk Dansları Başkanı Engin Kıbrıslı, Süleyman Demirel’e Dede Korkut’un Kopuz’unu hediye etti.