Bizi takip edin
|
EN

ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YURT DIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ KAYIT-KABUL İŞLERİ YÖNERGESİ


Amaç ve kapsam
MADDE 1-
(1) (Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) Bu yönerge, İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne bağlı önlisans ve lisans seviyesinde öğrenim görmek üzere yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrencilerin başvuru koşulları, seçimi ve kayıt-kabullerinde uygulanacak esasları kapsar.

 

Dayanak
MADDE 2-
(1) (Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar”, 22.01.2013 tarih ve 28536 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, 9.10.2017 tarih ve 30205 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”ne dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Kontenjanlar ve başvuru koşulları 
MADDE 3-
(Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) 
(1) Başvuracak adaylardan yurt dışı kontenjan kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar”da düzenlendiği üzere;
   a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda olanlardan aşağıdaki koşullar aranır. 
       1) Yabancı uyruklu olanlar, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç]),
      2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) ,
      3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) ,
      4) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) ,
     5) K.K.T.C. uyruklu olup; K.K.T.C.’de ikamet eden ve K.K.T.C.’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacaklar veya KKTC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar,

   b) Aşağıdaki durumdaki öğrencilerin başvuruları kabul edilmez.
      1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya K.K.T.C.’de tamamlayanlar, 
      2) K.K.T.C. uyruklu olanlar (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacaklar veya K.K.T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç), 
      3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç),
      4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacaklar veya K.K.T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç), 
      5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyruklular, 
      6) Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve TC vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyruklular (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç)

   (c) Önlisans ve lisans programları öğrenci kontenjanları ve başvuru koşulları Senato tarafından belirlenerek Mütevelli Heyet’in onayını takiben Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bildirilir.

   (ç) Yurt dışından öğrenci kabul edecek programın kontenjanına başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde, dolmayan ve/veya başvuru olmayan kontenjanlar, 
      1) Hukuk Fakültesi ile Tıp Fakültesi bünyesindeki programlara aktarılamaz. 
      2) Diğer programlar için ise programın yer aldığı ilgili fakülte / yüksekokul / myo / sağlık myo programları içinde Senato tarafından kontenjan aktarımı yapılabilir. 

   (d) Kayıtlar sırasında ek kontenjan açılsa dahi, ilan edilen puanların altında puanla öğrenci kabul edilemez.

   (e) Yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrenci başvuru koşulları ile başvuru tarihleri Üniversitenin web sitesinde yayınlanır.

   (f) Yurt dışından öğrenci kabulü sırasında öğrenci başvurularının değerlendirilmesinde, lise bitirme sınavları statüsünde olan sınavların (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi vs.) geçerlilik sürelerine bir sınırlama bulunmaz. Ancak üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavların (SAT, TR-YÖS vs.) geçerlilik süreleri iki yıldır. 

 

Öğrenim ücretleri
MADDE 4-
(1) (Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) Yurt dışı kontenjan kapsamında önlisans ve lisans programlarına kaydolacak öğrenciler tarafından ödenecek tüm ücretler, ödeme şekil ve zamanı her eğitim öğretim yılı için Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. 

 

Başvuru usulü
MADDE 5-
(1) (Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) Önlisans ve lisans programlarına başvuruda bulunacak olan yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrenciler, ilan edilen başvuru belgelerini hazırlayıp internet ortamında başvurularını gerçekleştirirler.

 

Başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlanması
MADDE 6-
(Değişik SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) 
(1) Yurt dışı kontenjan kapsamında önlisans ve lisans programlarına başvuruda bulunan öğrencilerin başvuruları, ilan edilen koşullara göre, ilgili akademik birim temsilcileri tarafından değerlendirilir. Söz konusu birimlerden gerekli onay alındıktan sonra, koşulları sağlayan adaylara, kabul mektupları gönderilir.
(2) Yetenek sınavıyla öğrenci alınan bölümler için gerekirse adayla telefon ile görüşme yapılabilir veya aday mülakat için davet edilebilir. Adaydan Portfolyo ve/veya özel dosya hazırlamasını istenebilir. O takdirde, görüşme ve mülakat sonuçları da değerlendirmede dikkate alınır.
(3) Yurt dışından gelecek öğrencilerin Türkçe düzeylerine ilişkin koşullar ve istenen belgeler Senato tarafından belirlenir. 
(4) Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

 

Üniversiteye kayıt
MADDE 7-
(1) İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne yurt dışı kontenjan kapsamında öğrencilerin kayıt işlemleri, ilan edilen tarihlerde yapılır.
(2) Süresi içinde kayıt işlemini yapmayan veya gerekli belgeleri sağlayamayan adaylar kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır. Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olanların, herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile ilişiği kesilmiş olanların veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda yurt dışı kontenjan kapsamında kayıt yapma hakkı iptal edilen kişilerin kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bu nedenle kayıtları iptal edilenlere ücret iadesi yapılmaz.
(3) Kesin kayıtta öğrencinin kendisinin bizzat bulunması ve kabul mektubunda belirtilen belgeleri eksiksiz olarak teslim etmesi gerekmektedir.
(4) Eksik belge ile kayıt yapılmaz. 

 

Hüküm bulunmayan haller 
MADDE 8-
(1) Bu Yönergede yer almayan konularda, ilgili yasa, yönetmeliklerdeki hükümler ile Yükseköğretim Genel Kurul kararları geçerlidir. 

 

(Eklendi SK 21.08.2024-536-2024/16-C/1) Çelişki halinde uygulanacak mevzuat 
MADDE 8/A – (1) Bu Yönerge hükümleri ile çelişki olması halinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve Yükseköğretim Kurulu tarafından bildirilen kararlar uygulanır. 

 

Yönerge değişiklikleri
MADDE 9-
(1) Bu yönergede Senato kararıyla değişiklik yapılabilir.

 

Yürürlük
MADDE 10-
(1) Bu yönerge Mütevelli Heyet tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme
MADDE 11-
(1) Bu Yönergeyi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.

 


“Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kayıt-Kabul İşleri Yönergesi" yürürlükten kaldırılarak yerine yeniden hazırlanan “Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kayıt-Kabul İşleri Yönergesi” 05.06.2024 tarih ve 531-2024/11-C1 sayılı Senato kararı ve 04.07.2024 tarih ve 90 sayılı Mütevelli Heyet kararı ile yürürlüğe girmiştir. 

  GERİ DÖN

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.