Bizi takip edin
|
EN

YURT DIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ KAYIT-KABUL İŞLERİ YÖNERGESİ



Amaç ve kapsam
MADDE 1-
(1) Bu yönerge, İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne bağlı önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora seviyesinde öğrenim görmek üzere yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrencilerin başvuru koşulları, seçimi ve kayıt-kabullerinde uygulanacak esasları kapsar.

Dayanak
MADDE 2-
(1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar”, 22.01.2013 tarih ve 28536 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, 9.10.2017 tarih ve 30205 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”, 20.04.2016 tarih 29690 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ile 27.12.2020 tarih ve 31347 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İzmir Ekonomi Üniversitesi “Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği”ne dayanılarak hazırlanmıştır. 

Kontenjanlar ve başvuru koşulları 
MADDE 3-
(1) Yurt dışı kontenjan kapsamında her eğitim öğretim yılı için;
a) Önlisans ve lisans programlarına kabul edilecek öğrencilerin başvuru koşulları Senato tarafından belirlenir ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bildirilir.  
b) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilecek öğrencilerin başvuru koşulları Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün Yönetim Kurulu önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.
c) Önlisans ve lisans programları ücretli, indirimli, burslu öğrenci kontenjanları Senato tarafından belirlenerek Mütevelli Heyet’in onayını takiben Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bildirilir.  
ç) Yüksek lisans ve doktora programları ücretli, indirimli, burslu öğrenci kontenjanları Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün Yönetim Kurulu önerisi üzerine Senato tarafından belirlenerek Mütevelli Heyet’in onayına sunulur. 
d) Adayların, lisans/yüksek lisans derecelerini aldığı yurt dışındaki üniversitelerin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınması gerekmektedir. 
(3) Kayıtlar sırasında ek kontenjan açılsa dahi, ilan edilen puanların altında puanla öğrenci kabul edilemez.
(4) Yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrenci başvuru koşulları ile başvuru tarihleri Üniversitenin web sitesinde yayınlanır.

Öğrenim ücretleri 
MADDE 4-
(1) Yurt dışı kontenjan kapsamında önlisans ve lisans programları ile yükseklisans ve doktora programlarına kaydolacak öğrenciler tarafından ödenecek tüm ücretler, ödeme şekil ve zamanı her eğitim öğretim yılı için Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. 

Başvuru usulü
MADDE 5-
(1) Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunacak olan yurt dışı kontenjan kapsamında kabul edilecek öğrenciler, başvuru belgelerini hazırlayıp internet ortamında başvurularını gerçekleştirirler.

Başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlanması
MADDE 6-
(1) Yurt dışı kontenjan kapsamında önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunan öğrencilerin başvuruları, ilan edilen koşullara göre, ilgili akademik birim temsilcileri tarafından değerlendirilir. Söz konusu birimlerden gerekli onay alındıktan sonra, koşulları sağlayan adaylara, kabul mektupları gönderilir.
(2) Yetenek sınavıyla öğrenci alınan bölümler için gerekirse adayla telefon ile görüşme yapılabilir veya aday mülakat için davet edilebilir. Adaydan Portfolyo ve/veya özel dosya hazırlamasını istenebilir. O takdirde, görüşme ve mülakat sonuçları da değerlendirmede dikkate alınır.
(3) Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir. 

Üniversiteye kayıt
MADDE 7-
(1) İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne yurt dışı kontenjan kapsamında öğrencilerin kayıt işlemleri, ilan edilen tarihlerde yapılır.
(2) Süresi içinde kayıt işlemini yapmayan veya gerekli belgeleri sağlayamayan adaylar kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır. Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olanların, herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile ilişiği kesilmiş olanların veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda yurt dışı kontenjan kapsamında kayıt yapma hakkı iptal edilen kişilerin kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bu nedenle kayıtları iptal edilenlere ücret iadesi yapılmaz.
(3) Kesin kayıtta öğrencinin kendisinin bizzat bulunması ve kabul mektubunda belirtilen belgeleri eksiksiz olarak teslim etmesi gerekmektedir.
(4) Eksik belge ile kayıt yapılmaz. 

Hüküm bulunmayan haller 
MADDE 8-
(1) Bu Yönergede yer almayan konularda, ilgili yasa, yönetmeliklerdeki hükümler ile Yükseköğretim Genel Kurul kararları geçerlidir. 

Yönerge değişiklikleri
MADDE 9-
(1) Bu yönergede Senato kararıyla değişiklik yapılabilir.

Yürürlük
MADDE 10-
(1) Bu yönerge Mütevelli Heyet tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 11-
(1) Bu Yönergeyi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.



“Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kayıt-Kabul İşleri Yönergesi" yürürlükten kaldırılarak yerine yeniden hazırlanan “Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kayıt-Kabul İşleri Yönergesi” 05.06.2024 tarih ve 531-2024/11-C1 sayılı Senato kararı ve 04.07.2024 tarih ve 90 sayılı Mütevelli Heyet kararı ile yürürlüğe girmiştir. 

  GERİ DÖN

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.