ÇOCUKLAR ŞİMDİDEN ÜNİVERSİTELİ

Geleceğin bilim insanlarına, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) kapılarını açıyor. Bugünün çocukları yarının bilim dünyasına yön verecek. Çocuklar, İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Akademisi’nde fen, teknoloji, mühendislik, matematik, akıl oyunları, yazılım, robotik, felsefe üzerine eğitim alacak. 5-6, 7-8, 9-10 yaş gruplarına verilecek eğitim için başvuralar, 14 Şubat’ta son bulacak. Cumartesi günleri gerçekleştirilecek eğitimlerin, ilk yarısı 27 Mayıs’ta tamamlanacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Orta Öğretim Eğitim Koordinatörü Mehmet Ali Atakan, NASA’nın yaptığı araştırmaya göre insanın yaratıcılık düzeyinin 5 yaşında yüzde 98, 10 yaşında yüzde 30, 15’inde yüzde12, 25 ve üstü yaşlarda da yüzde 2 olduğuna dikkat çekti. Çocukların erken yaşta bilim ve üniversite ortamı ile tanışmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Atakan, “21. yüzyılda bireyin tek bir alanda başarılı olması yetmiyor. Bu yüzyılda daha fazla yaratıcı fikri kısa zamanda üretmeyle birlikte stratejik ve analitik düşünme becerisini kazananlar ön sırada yer alacaktır. Çocuklarımız bu eğitimlerde, yeteneklerini geliştirebilecekler” dedi.
Çalışma atölyelerinin İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, İEÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, Prof. Dr. İlgi Şemin, Prof. Dr. Kemal Yürümezoğlu, Yrd. Doç. Dr. Burak Karabay ve Yrd. Doç. Dr. Melike Yiğit Koyunkaya danışmanlığında hazırlandığını belirten Atakan, çocukların atölyelerde birbirinden bağımsız birçok etkinlik geliştireceğini aktardı.
‘Aileleri de öğrenme sürecinde olacak’
Disiplinler arası etkileşimin de artacağı çalışmalarda, çocukların bilgiyi farklı alanlarda nasıl kullanıldığını daha kolay gözlemlenebileceğini ifade eden Atakan şunları söyledi:
“Öğrencilerimiz, zihinsel akranları ile birlikte öğrenme fırsatı yakalayacak. İlgi ve yetenek alanları uzman eğitmenlerle desteklenecek. Her öğrenciye özgü öğrenme alanlarına uygun hız ve derinlikte bilgi, beceri ve motivasyonu dikkate alan eğitim programları hazırladık. Bu amaçla öğrencilerimizin üniversite ortamında bilimsel düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra ailelerimiz de çocuklarının öğrenme sürecine dâhil olacak. Veli bilgilendirme seminerleri gerçekleştireceğiz.”
‘Akıl oyunlarından felsefeye’
Atakan, çocukların, akıl oyunları, matematik, yaratıcılık, genel kültür, görsel sanatlar, tasarım, fen, teknoloji, mühendislik, yazılım, yaratıcı yazım, robotik, felsefe atölyelerine katılacağına işaret etti.