Adım Adım Güzelbahçe Kampüsü
İzmir’imize dünya çapında, çevreci ve son teknolojiye sahip bir eğitim üssü kazandırmak hedefiyle yeni yerleşkemizi Güzelbahçe’de inşa ederek tarihi bir başlangıca imza atacağız. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretme teknolojilerinin kullanılacağı, enerji performansları optimize edilmiş binaların yer alacağı, ulaşımın karbon emisyonsuz araçlarla yapılacağı yerleşkemizi tamamlayarak ülkemizin en modern eğitim alanlarından birini hayata geçirecek olmanın heyecan ve gururuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Yaklaşık 11 bin öğrencimiz, 23 bin mezunumuz ve 900’ü aşkın akademisyenimizle Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alan Üniversitemizin kurucusu olan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı’mız, Güzelbahçe’deki yerleşke için 2021 yılının Ekim ayında harekete geçti. Çevreci, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik ve modern bir eğitim üssünü hayata geçirmeyi hedefleyen Vakfımız, yerleşkemizin tasarımının ulusal, tek aşamalı bir yarışmayla belirlenmesine karar verdi.
52 PROJE ARASINDAN SEÇİM YAPILDI
Yarışma şartlarının oluşturulması ve jürinin netleştirilmesi için titizlikle yapılan çalışmaların ardından 10 Mart 2022 tarihinde yarışmamızın ilk duyurusu yapıldı. Başvurular, 7 Haziran’a kadar devam etti. Türkiye genelinde 52 proje, yarışmamızın 19 kişilik jürisi tarafından üç aşamada değerlendirildi. Uzmanların görüşleri sonucunda, Mimar Kerim Miskavi’nin ekip başı olduğu, Yüksek Mimar Elif Sarpaşar, Yüksek Mimar Şehir Plancısı Sabriye Derya Yüce ve Peyzaj Mimarı Cansu Güreser’e ait proje, birinciliğe layık görüldü. Toplam 14 kişiden oluşan çalışma grubunun hazırladığı proje büyük beğeni topladı. Güzelbahçe Yerleşkesi Mimari Proje Yarışma’mızın ödül törenini, 1 Temmuz 2022 tarihinde Fuar İzmir’de yaptık. Törende, birinci seçilen çalışmayla birlikte toplam 9 proje ödül verirken, kampüsümüz için hazırlanan bu projeleri detaylıca sergiledik.
FARKLILAŞMA ADIMI
İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyet Başkanımız Mahmut Özgener, “Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, üniversitemize farklı bir vizyon kazandıracak, kentimize ve ülkemize çok değerli kazanımlar sağlayacağına inandığım önemli bir projenin hayata geçirilmesine çok yaklaştık. Bizlere emanet edilen, umudun ve güvenin yuvası olarak gördüğüm üniversitemizde göreve geldiğimiz ilk gün, yeni bir vizyondan söz etmiş, ülkemizde üniversite eğitiminin geldiği noktayı dikkate aldığımızda farklılaşmamız gerektiğini ifade etmiştik. Bu projeyle farklılaşma anlayışımızın en önemli başlangıcını gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.
GELECEĞE UMUTLA BAKAN GENÇLER
“İzmir için ne istiyorsak, üniversitemizin de tüm bu hedefleri besleyebilecek, destekleyebilecek daha etkin bir yapıya kavuşması için çalışıyoruz” diyen Mütevelli Heyet Başkanımız Mahmut Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’imiz, ülkemiz ve geleceğimiz için büyük önem taşıyan yeni yerleşke projemizin hayata geçirilmesi ile gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirerek hep birlikte onlara güzel bir armağan bırakmış olacağız. Yeni yerleşkemizin mimari projesi, vakfımız tarafından ulusal, tek aşamalı ve serbest mimari proje yarışması olarak düzenlendi. Oluşturduğumuz 19 kişilik, alanlarında uzman, çok değerli jüri üyelerimiz; modern, çevreci, sürdürülebilir ve son teknolojiye uygun mimari anlayışı benimseyen projeler arasından seçimini yaptı. Jürimiz, yerleşkemizin tasarımını değerlendirirken öne çıkan kriterleri; kurum kimliği, çevresel sürdürülebilirlik, açık alan kullanımı, erişebilirlik ve yürünebilirlik, şehir-yerleşke ilişkisi, aidiyet duygusu sağlama ile öğrenme ortamı olarak belirledi. Yeni kampüsümüzde ülkemizin ihtiyaç duyduğu vasıflara sahip, bilimi ve aklı kendisine referans edinen, özgüveni yüksek, geleceğe umutla bakan gençleri el birliğiyle yetiştireceğiz.”
BÜYÜK BİR FIRSAT
Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Güzelbahçe’deki yeni kampüsün önemine dikkat çekerek, “Merkezine bireyi alan, kişiselleştirilmiş bir eğitim modeline geçmek için kampüsümüzü büyük bir fırsat; İzmir’den Türkiye’ye yayılacak, eğitimde örnek olacak yeni bir modelin büyük bir adımı olarak görüyoruz. Yeni kampüsümüzle birlikte gençlerimize; özgürce çalışabilecekleri, istedikleri gibi proje üretip araştırma yapabilecekleri, kendilerini sadece akademik yönden değil, sosyal açıdan da geliştirebilecekleri bir kampüs yaşamını, tam anlamıyla sunmuş olacağız” dedi.
‘KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM’ VURGUSU
Prof. Dr. Abacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kampüsümüz; iç ve dış mekan zenginliği, özgün tasarımıyla yeni nesil kampüslere model olacak. Üniversitemizin güçlü ve gelişen yapısını vurgulayan, çok fonksiyonlu, dönüşüme açık, esnek ve akışkan mekanlara sahip, ihtiyaç duyulan tüm teknolojik yenilikleri sağlayan, Ege iklimine son derece uygun bir kampüs tasarımı gerçekleştirdik. Biz; değişimi sadece hisseden ve gözlemleyen değil, değişimi belirleyen, toplumun olumlu yönde gelişimine katkı sağlayan, daima daha iyiye odaklanan bir kurum olarak yolumuza devam edeceğiz. İnanıyorum ki, yeni eğitim modelimizle İzmir Ekonomililer, hayatın her alanında önemli başarılara imza atacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi, kişiselleştirilmiş eğitim modeliyle Türkiye’nin küresel üniversitelerinden biri olacak” diye konuştu.
YENİ DÖNEMİ BAŞLATACAK
Projenin, üniversite için yeni bir dönemi başlatacağını kaydeden Önceki Dönem Rektörümüz Prof. Dr. Murat Aşkar, "Üniversiteler, mevcut bilgilerin özümsendiği, analiz edildiği, yeni bilgilerin üretildiği, toplumun sosyo-ekonomik ve teknolojik seviyesini artırmayı amaçlayan kurumlardır. Üniversitelerdeki eğitim ortamı, 7/24 hareketli olan, canlı ve yaşayan alanlardır. Üniversiteler, yeni teknolojileri, yeni sosyo-ekonomik, kültürel gelişmeleri programlarına almak durumundadır. Bu durumda yeni mekan ihtiyaçları kaçınılmazdır. Üniversitelerin zamanla büyüyen, dönüşebilen yapılar olmaları zorunludur. Üniversite olarak bu vizyon ve düşünceyle hareket ediyor, Güzelbahçe’deki yerleşke projesini çok önemsiyoruz” diye konuştu.