KADINA ŞİDDETE KARŞI BİLİNÇLENME EĞİTİMİ

Öğrenciler, kadına şiddete karşı bilinçleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) Müdürü Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk öncülüğünde başlatılan proje kapsamında İzmir Salih Dede Lisesi’nde 3. sınıfta eğitim gören 80 kız öğrenci, şiddetten korunma yollarını, kendilerini tanımayı ve sosyal farkındalık oluşturmayı öğreniyor.
Doç. Dr. Ertürk tarafından ABD Ankara Büyükelçiliği’nin 2015 Fulbright Mezunları Burs programı kapsamında hazırladığı projede, kadınların güçlendirilmesi amaçlanıyor. Eğitimler kapsamında öncelikle öğrencilere şiddetten korunma yolları, şiddet mağduru olmaları durumunda ise suskunluk, utanç ve suçluluk duygularından nasıl uzaklaşacakları anlatılıyor.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ertürk, 80 kız öğrenci ve aynı lisede görev yapan öğretmenlere kadına karşı şiddete yönelik bilinçlendirme eğitimleri verdiklerini belirterek, “Şiddet ile karşılaşıldığında kişilerin sosyal destek mekanizmalarının katkılarıyla güçlenmeleri, kendilerini tanımaları, güven duymaları ve sosyal farkındalık oluşturulması hedefleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden farklı fakültelerden akademisyenler kendi alanlarında genç kızlarımızı eğitiyor. Üniversitemizden Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Şişli, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Itır Bağdadi, Toplumsal Cinsiyet Eğitmeni Sedef Uzgören eğitimleriyle öğrencilerimizi bilinçlendiriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Feryal Çubukçu da öğretmenlerin bu alanda bilinçlendirilmesine yönelik eğitim veriyor” dedi.
‘Gençler Bizim Geleceğimiz’
Eğitim programında, şiddetin tanımı, şiddete karşı farkındalık ve zihniyet dönüşümü, toplumsal cinsiyet rolleri, hukuki haklar, okulda şiddet nasıl engellenir başlıklarının yer aldığını aktaran Doç. Dr. Ertürk, eğitimlerin mayıs ayında son bulacağını ifade etti. Doç. Dr. Ertürk, şunları söyledi:
“Eğitimlerin içeriğini belirlerken genç kızlarımızı kendi haklarını anlamaları doğrultusunda nasıl eğitebiliriz düşüncesi doğdu. Şiddet mağduru olmaları durumunda bunu neden kabullenmemeleri gerektiğini, neden şiddeti içselleştirmemeleri gerektiğini genç kızlarımıza anlatmamız lazım. Bu çocuklar bizim geleceğimiz ve geleceği ancak sağlıklı düşünen ve iyi hisseden gençlerle kurabiliriz. Bu kadar erken yaşlarda onların yara almamaları gerekir. Tek amacım, elimizden geldiğince çok sayıda genç kızımızı bilinçlendirmek ve geleceğe daha umutla bakmalarını sağlamak.”