İZMİR KÖRFEZİ TASARIMLA HAREKETLENECEK

Türk ve Japon endüstriyel tasarım öğrencileri, İzmir için çevreci, film seyredilebilen, su altı zenginliğinin izlendiği birbirinden farklı deniz araçları tasarlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ile Japonya Shizouka Kültür ve Sanat Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen , “İzmir için Ulaşım - Tasarım Atölyeleri- Merutemu’ başlıklı çalıştay kapsamında kentin tarihi ve doğal dokularını dikkate alan öğrenciler, geleceğin deniz araçlarını hazırlıyor. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen’in de katıldığı çalışmalarda, öğrenciler kentin turizm potansiyelini arttırmayı hedefliyor.
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, Japonya’dan 11 öğrenci ve öğretim üyesi ile Suzuki Tasarım Direktörlerinden Moriyoshi Hattori’nin katıldığı belirterek, “Türk ve Japon öğrencilerimiz gruplar oluşturarak, İzmir’e özgü hayallerindeki tasarımlar için çalışıyor. Kentin ihtiyaçlarını dikkate alan tasarımlar yaparak, İzmir’in deniz ile bağını güçlendirmeyi hedefliyorlar. Bugüne dek deniz ulaşımı bir yakadan diğerine gitmek için kullanılmış ve bugüne dek de kullanılan araçlar denizi kirletmiş. Öğrencilerimiz tasarımlarında özellikle denizi kirletmeyen ve insanı denizle bütünleştiren tasarımlar oluşturuyor” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Özcan, çalıştay süresince bölgeye özgü deniz araçlarının geçmişine ve bugününe ışık tutan yat ve tekne imalatçılarını ziyaret ettiklerini de vurgulayarak, etkinliğe sadece Türk ve Japon öğrencilerin değil İEÜ’de eğitim gören yabancı öğrencilerin de katıldığını söyledi.
‘Kültürel Farklılıklar, Yenilikçiliği Getirdi’
Japonya Shizouka Kültür ve Sanat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasuko Takayama, kültürel farklıların Türk ve Japon öğrencileri zorlasa da çok yaratıcı ve yenilikçi tasarım sonuçlarına ulaştırdığına işaret ederek, öğrencilerin, özgün bir deneyim yaşadığını kaydetti. Japonya Shizouka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasuko Takayama, Başkan Demirtaş’a Japon çay bardağı hediye etti.
Farklı Tasarımlarda Deniz Ulaşımı;
Grup 1: Jigoro Matsuri adı verilen çalışmada, insanların denizle bağını güçlendirilecek. Araçta, deniz üzerinde kişinin yürüdüğü basamaklar ya da deniz açığına gidip gelen platformlar hareket ettikçe denizdeki kirliliği azaltacak.
Grup 2: Shinkaigyo deniz aracıyla balıkçılıktan dinlenme, film izlemeye ve eğlenmeye kadar farklı deneyimler yaşanacak.
Grup 3: Rashin-Bang adlı araçta, Karaburun, Mordoğan, Kuş Cenneti gibi hemen hemen bütün cazibe noktalarına ulaşım sağlanacak. Kiralama usulü çalışan bu araçların önemli bir özelliği de birbirlerine eklemlenerek, beraber hareket edebilecek.
Grup 4: Roobie’de sualtı mekânı olarak kurgulandı. Duraklar arası insanlar hareket edebilecek.
Grup 5: Kankou, Çevreye duyarlı bir eğlence deneyimi yaşatmayı hedefleyen deniz araçları “Tourounagashi” isimli Japon törenlerinden esinlenerek geliştiriliyor. Göztepe’deki ahşap iskelelerden ayrılan modüller hem katılanlara hem de seyredenlere renkli deneyimler yaşatmayı amaçlıyor.