Logo
My IEU Logo
EN
Üniversite
Başkanımızdan
Rektörümüzden
Tarihçe
Mütevelli Heyeti
İdari Birimler
Rektörlük
Misyon ve Vizyon
Burslar
İş Birliği
İEÜ'de Kalite Yapılanması
Yönetmelik / Yönerge
Ödüllerimiz
Kişisel Verilerin Korunması
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
İlke ve Politikalarımız
Akademik
Yüksekokullar
Fakülteler
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Ortak Dersler
  • Adalet Meslek Yüksekokulu
  • Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ekonomi Alanı
  • Hukuk Alanı
  • İletişim Alanı
  • İşletme Alanı
  • Lojistik Alanı
  • Matematik Alanı
  • Mimarlık Alanı
  • Mühendislik Alanı
  • Psikoloji Alanı
  • Sağlık Alanı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Alanı
  • Sürdürülebilir Enerji Alanı
  • Tasarım Çalışmaları Alanı
  • Yabancı Diller Eğitimi Alanı
Araştırma
Araştırma Merkezleri
Kütüphane
Akıllı Kampüs
Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
İzmir Bilimpark
Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
Çocuk Üniversitesi
Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
Etik Kurul
Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
Kampüs
İEÜ'de Hayat
İzmir
Kütüphane
Yurtlar ve Barınma
Kafe ve Restoran
Öğrenci Kulüpleri
İEÜ Yayınevi
Engelli Destek Birimi
Sağlık ve Psikolojik Danışma
INTERNATIONAL
İletişim
İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Üniversite
    • Başkanımızdan
    • Rektörümüzden
    • Tarihçe
    • Mütevelli Heyeti
    • İdari Birimler
    • Rektörlük
    • Misyon ve Vizyon
    • Burslar
    • İş Birliği
    • İEÜ'de Kalite Yapılanması
    • Yönetmelik ve Yönergeler
    • Ödüllerimiz
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
    • İlke ve Politikalarımız
  • Akademik
    • Yüksekokullar
      • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet (Türkçe)
        • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
      • Meslek Yüksekokulu
        • Meslek Yüksekokulu
        • Bankacılık ve Sigortacılık (Türkçe)
        • Bilgisayar Programcılığı (Türkçe)
        • Dış Ticaret (Türkçe)
        • Grafik Tasarım (Türkçe)
        • İç Mekân Tasarımı (Türkçe)
        • İnşaat Teknolojisi (Türkçe)
        • İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)
        • Medya ve İletişim (Türkçe)
        • Mimari Restorasyon (Türkçe)
        • Radyo ve Televizyon Programcılığı (Türkçe)
        • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
        • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)
        • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
        • Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Çocuk Gelişimi (Türkçe)
        • Fizyoterapi (Türkçe)
        • İlk ve Acil Yardım Programı (Türkçe)
        • Optisyenlik (Türkçe)
        • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Türkçe)
        • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Türkçe)
        • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (Türkçe)
        • Yaşlı Bakımı (Türkçe)
      • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
      • Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Fakülteler
      • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fizik
        • Matematik
        • İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
        • Psikoloji
        • Sosyoloji
      • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Endüstriyel Tasarım
        • Görsel İletişim Tasarımı
        • İçmimarlık ve Çevre Tasarımı
        • Mimarlık
        • Tekstil ve Moda Tasarımı
      • Hukuk Fakültesi
      • İletişim Fakültesi
        • İletişim Fakültesi
        • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
        • Sinema ve Dijital Medya
        • Yeni Medya ve İletişim
      • İşletme Fakültesi
        • İşletme Fakültesi
        • Ekonomi
        • İşletme
        • Lojistik Yönetimi
        • Muhasebe ve Denetim Programı
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
        • Uluslararası Ticaret ve Finansman
      • Mühendislik Fakültesi
        • Mühendislik Fakültesi
        • Bilgisayar Mühendisliği
        • Biyomedikal Mühendisliği
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
        • Endüstri Mühendisliği
        • Gıda Mühendisliği
        • Genetik ve Biyomühendislik
        • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
        • İnşaat Mühendisliği
        • Makine Mühendisliği
        • Mekatronik Mühendisliği
        • Yazılım Mühendisliği
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
        • Hemşirelik
        • Sağlık Yönetimi
        • Beslenme ve Diyetetik
      • Tıp
    • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
    • Ortak Dersler
  • Araştırma
    • Araştırma Merkezleri
    • Kütüphane
    • Akıllı Kampüs
    • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
    • İzmir Bilimpark
    • Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
    • Çocuk Üniversitesi
    • Etik Kurul
    • Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
    • Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
    • Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
    • Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
  • Kampüs
    • İEÜ'de Hayat
    • İzmir
    • Kütüphane
    • Sağlık ve Psikolojik Danışma
    • Yurtlar ve Barınma
    • Kafe ve Restoran
    • Öğrenci Kulüpleri
    • Engelli Destek Birimi
    • İEÜ Yayınevi
  • INTERNATIONAL
  • İletişim
  • ENGLISH

  • Aday Öğrenci | Öğrenci | Mezun

      Arama Sonuçları...

      SAĞLIK İÇİN SÜT

      04 EYLÜL 2015

      SAĞLIK İÇİN SÜT

      Türkiye, süt üretiminde öncü ülkeler arasında yer alırken tüketiminde ise kişi başı 24 litre ile birçok Avrupa Birliği ve Amerika’nın gerisinde kaldı. Süt üretimi 2014 yılında, dünya genelinde 570 milyon ton, Türkiye’de 19 milyon ton olarak gerçekleşti. Tüketimindeyse Amerika kişi başı 92,7 litre, Avrupa Birliği 67,4 litre ile ön sırada yer aldı. Yaşamın ilk gıdası olan sütün her dönem tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sağlıklı nesiller için süt tüketiminin arttırılması gerektiğini vurguluyor. 
      İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, sütün hayatın her devresinde tüketilmesi gereken bir gıda deposu olduğunu kaydederek, “Anneler çocuklarına yetişkinlik dönemlerine dek bir oranda süt içmeleri konusunda destek olabiliyor. Ancak özellikle 16 - 23 yaş aralığındaki gençlerimiz süt ya da süt eşdeğeri gıdaları tüketmek yerine asitli içeceklere yöneliyor. Gençler, 23 yaşına kadar gelişimlerinin sürdüğünün bilincinde değiller. Türkiye'de kişi başı  süt tüketimi 24 litre gibi çok düşük bir oranda kalıyor. Hâlbuki ülkemiz süt üretiminde kendisine yeten bir ülke ve sütün çok sayıda yararı bulunuyor" dedi. 
      ‘İzmir, Süt Üretiminde Lider’
      Yetişkin bir bireyin günlük bir orta boy su bardağı süt tüketmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, süt ve sütten yapılan yiyeceklerin protein, kalsiyum, fosfor, folik asit, B2,  B12  ve A vitaminleri gibi birçok gıda öğesinin temel kaynağını oluşturduğunu bildirdi. Prof. Dr. Turhan, "Toplam süt üretimi 2014 yılında, dünyada 570 milyon ton iken Türkiye’de ise 19 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İzmir ise 1,4 milyon ton süt üretimi ile Türkiye’de birinci sıradadır. Yurt dışında kişi başı süt tüketimi AB’de  kişi başı 67,4 litredir. Bu oranlar İsviçre'de kişi başı 95, Rusya’da 87, Avusturya 109, Almanya’da 50 litredir. ABD’de süt tüketimi, kişi başı 92,7 litre olarak gerçekleşirken maalesef Türkiye’de 24 litre gibi oldukça düşük bir değerdedir" diye konuştu.
      ‘Sokak Sütünde Brusella Hastalığına Dikkat’
      Sokakta satılan ve kaynağı bilinmeyen sütlerin tüketilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, çiğ ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri gıdaların insanlarda Brusella hastalığına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Turhan, şunları söyledi:
      "Sokak sütleri az kaynatıldığında sütte bulunan mikropların birçoğu öldürülemez, çok kaynatıldığında ise sütün içindeki B, C vitaminleri ve folik asit gibi birçok önemli gıda öğesinin kaybı meydana gelir. Pastörizasyon ve UHT (sterilizasyon) uygulamaları, kontrollü ısıl işlem uygulamaları olarak kabul edilir. Bu uygulamalar, sütün doğal, biyolojik ve besleyici değerlerinde en az değişim yaratan ve sütü mikrobiyolojik açıdan güvenli kılan işlemlerdir. Dolayısıyla, pastörizasyon ve UHT sütlerin besin değeri birbirine yakın ve kaynatılmış sütten daha fazladır. Bu nedenle bu tip sütler güvenle tüketilebilir ve tüketilmelidir."
       

      SAĞLIK İÇİN SÜT
      SAĞLIK İÇİN SÜT
      SAĞLIK İÇİN SÜT
      SAĞLIK İÇİN SÜT
      • HABERLER & DUYURULAR & ETKİNLİKLER

        • Tüm Haberler
        • Tüm Duyurular
        • Tüm Etkinlikler

      Resim

      HABERTÜM HABERLER

      Sağlığa Sessiz Tehdit: ‘Dijital Bağımlılık’
      Sağlığa Sessiz Tehdit: ‘Dijital Bağımlılık’

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç ve Uzman Klinik Psikolog Pınar Aytaçlar, ekran ve ...

      İlgili SKA:
      3
      12
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      'Kaplan’ın Hikayesi Avrupa’yı Salladı
      'Kaplan’ın Hikayesi Avrupa’yı Salladı

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mezunu Gözde Naz Terzi, ormanda yaşayan bir kaplanın hikayesini konu alan ‘Tora’ ...

      İlgili SKA:
      4
      9
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Türk ve Japon Öğrencilerden 'Doğa Dostu' Kütüphane
      Türk ve Japon Öğrencilerden 'Doğa Dostu' Kütüphane

      İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) bir araya gelen Türk ve Japon öğrenciler, Alsancak’taki İzmir Resim Heykel Müzesi binasını, ‘doğa dostu’ kütüphane ...

      İlgili SKA:
      4
      11
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      İzmir Ekonomili Şefler, Festivale Damga Vurdu
      İzmir Ekonomili Şefler, Festivale Damga Vurdu

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün Eğitmen Şefleri Aypar Satı ve Belgin Bulgan, Midilli Belediyesi ile İzmir ...

      İlgili SKA:
      4
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Dünya Rekoru için Kıyı Temizliği
      Dünya Rekoru için Kıyı Temizliği

      Japonya’daki Yaizu Chuo Lisesi’nin, Guinness Dünya Rekoru’nu kırmak hedefiyle başlattığı plaj temizliği hareketine İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ...

      İlgili SKA:
      11
      13
      14
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Dönem Açılışında ‘Kadın Emeği’ Vurgusu
      Dönem Açılışında ‘Kadın Emeği’ Vurgusu

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, 2025-2026 Güz Dönemi’nin açılışını ‘kadın emeği ve kooperatifleşme’ temalı panelle gerçekleştirdi. ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      10
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Kumaşlar ‘Hamam Tasına’ Döndü
      Kumaşlar ‘Hamam Tasına’ Döndü

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Dr. Öğretim Üyesi Duygu Ebru ...

      İlgili SKA:
      9
      11
      12
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Çeyrek Asırlık Gurur
      Çeyrek Asırlık Gurur

      Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olarak eğitimdeki başarı dolu yolculuğunu sürdüren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), yaklaşık 12 bin 500 öğrencisiyle ...

      İlgili SKA:
      4
      9
      10
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook

      KÜRESEL KARİYER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

      Daha Fazlası..

      BİLİME KATKI

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

      Daha Fazlası..

      İNSANA DEĞER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

      Daha Fazlası..

      TOPLUMA FAYDA

      22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

      Daha Fazlası..

      İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜ

      Detaylar
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Küresel Kariyer Yolculuğunda Tüm Gücümüzle Yanınızdayız!
      Türkiye'nin Seçkin Akademisyenleri İzmir Ekonomi'de
      İzmir Ekonomili'yiz Dünya'nın Her Yerindeyiz
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      izto logo
      İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
      ito vakfı logo
      kuruluşudur.
      Logo

      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Sakarya Caddesi No:156
      35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

      kampus İzmir

      • Üniversite
      • İEÜ'DE HAYAT
      • KAMPÜS YAŞAM
      • ÜNİVERSİTE İZMİR'DE YAŞANIR
      • PATENTLER
      • Kampüsİzmir
      • STÜDYO ve LABORATUVARLAR
      • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
      • Kütüphane
      • KARİYER YÖNLENDİRME MERKEZİ
      • Çocuk Üniversitesi
      • İletişim

      İEÜ © Tüm hakları saklıdır.

      İEU