EXPO 2020 RUHUNA UYGUN PROJELER ÜRETTİLER

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık Bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin katılımıyla, “İzmir Bayraklı’da Sağlık Çevreleri/Mekanları” konulu atölye çalışması düzenlendi.
İki bölümün ortaklaşa düzenlediği atölye çalışmasının yürütücülüğünü sağlık yapıları tasarımında uzmanlaşan Maurits Algra ve Victor de Leeuw (“Dutch Health Architects - DHA”) ile ilgili bölümlerde çalışan öğretim elemanları gerçekleştirdi. Öğrenciler kendilerine verilen senaryolar eşliğinde, kentsel dönüşüm tartışmalarında önemli yerleşim yerlerinden biri olan Bayraklı’da mevcut sağlık ortamının haritasını çıkardı. Öğrenciler, farklı gelir gruplarının, yan yana mahallelerde yaşadığı Bayraklı’da “Kullanıcı Gözüyle” sağlık mekanları tasarladı.
Dar caddelerden ilerlemeye çalışan bir acil müdahele aracı, nöbetçi ezcane arayan yaşlı bir mahalleli, bebeğiyle her gün düzenli olarak hastaneye gitmesi gereken bir anne ya da tekerlekli sandalyesiyle en yakındaki aile sağlığı merkezine ulaşmaya çalışan bir hastaymış gibi alanı kat eden öğrencilerin ulaştıkları veriler, Bayraklı’ya getirecekleri çözümler için de önemli bir veri oluşturdu. Toplam 20 senaryonun bir araya getirilmesinin ardınan bütün gruplar, atölye yürütücüleri tarafından tariflenen üç ana ölçek içerisinde fikir projeleri geliştirdi.
Geçici olarak inşa edilen sağlık birimlerinin ve bilgi merkezlerinin, “akıllı ilaçlar” gibi hedefine kitlenen noktasal tasarım müdahalelerin, dolmuş gibi “mikro çözümlerden” esinlenen gezici sağlık servislerinin, mevcut hastanelere eklenen çocuk hastalıklarında uzmanlaşmış “evlerin” ve yaşlılara hizmet veren “sağlık köprülerinin” ortaya çıktığı atölye, öğrenciler açısından çok başarılı oldu. 4 gün içinde birbirinden orjinal ve pratik tasarımlar yaratan öğrenciler İzmir’in 2020 EXPO adaylığı için üretilen “Daha İyi bir Dünya için Yeni Yollar/Herkes için Sağlık” çağrısına, bu temanın ruhuna en uygun tasarımları yaratmak için çalıştı.
Öğrencilerin farklı projeleriyle dikkat çeken atölye çalışmasını, Maurits Algra, Victor de Leeuw (DHA); Yrd. Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Kılınç, Öğr. Gör. Dr. Bahar Durmaz, Öğr. Gör. Nur Yavuz, Öğr. Gör.Aisha Melodie Hassan; Araştırma Görevlileri Hande Atmaca, Seren Borvalı, İrem Cabbaroğlu, Oylum Dikmen, Işıl Kazaz yürüttü.