İzmir Ekonomi’de ‘Tasarım’ Zirvesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), tasarımcılardaki yaratıcılık ve ortak çalışma kültürünü desteklemek amacıyla uluslararası bir sempozyum düzenledi. 120 üst düzey tasarımcının yer aldığı sempozyumda, tasarımcıların akademik literatür konusundaki altyapılarını geliştirmek ve kaliteli yayın yapmalarına zemin hazırlamak için fikir alışverişinde bulunuldu. ‘Failing (Well) in Design Writing’ (Tasarım yazımında ‘iyi’ başarısızlıklar) temasıyla gerçekleşen sempozyuma, Türkiye’nin farklı şehirlerinden uzman isimlerin yanı sıra İtalya’dan konuklar da katıldı.
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tasarım Çalışmaları Programı iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda; içmimarlık ve çevre tasarımı, mimarlık, endüstriyel tasarım, tekstil ve moda tasarımı ile görsel iletişim tasarımı öğrencilerinin yanı sıra edebiyat, fotoğrafçılık, film, mühendislik gibi alanlardan isimler de yer aldı.
SEMPOZYUMA ÖZEL SERGİ
‘Tasarım Çalışmaları Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını; İEÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, Tasarım Çalışmaları Program Başkanı, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Hasırcı ve sempozyumun misafir konuğu Doç. Dr. Orçun Kepez gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında sempozyum sergisi düzenleyen Tasarım Çalışmaları lisansüstü programı öğrencileri ve akademisyenler, derslerde gerçekleştirdikleri zengin çalışmaları da sergileme imkanı buldu.
“TASARIM YAZIMI KÜLTÜRDÜR”
Sempozyumda tasarım ve kaliteli yazım kültürü konularına odaklandıklarını söyleyen Prof. Dr. Hasırcı, “Bu konuları, akademik hayatın çok önemli bir parçası olan yayınların, hazırlık ve basım aşamasına gelme sürecindeki başarısızlıklardan çıkarttığımız derslerle birleştirdik. Tasarım araştırmaları, tasarım yazımı ve yayıncılığındaki bazı aksilikleri, büyüme ve öğrenme fırsatları olarak görmeye odaklandık. Tasarım projeniz, makaleniz veya kitap öneriniz; ulusal ve uluslararası yayıncılar ya da dergiler tarafından her reddedildiğinde yeni bilgiler edinirsiniz, bir sonraki adımı hedeflersiniz. Bu bilgiler ve dolayısıyla kabuller de deneyimle artar. Bu deneyimlerin altın değerinde olduğuna inanıyorum. Derslerde yer tutmayan bu deneyim ve birikim gerektiren değerli bilgileri, sempozyum aracılığıyla çok çeşitli açılardan paylaşmış olduk” dedi.
“SAMİMİ BİR ORTAM SAĞLADIK”
Prof. Dr. Hasırcı, sözlerini, şöyle sürdürdü: “Sempozyumun, genç tasarımcıların daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmasını hedefleyerek çeşitli mentörlük toplantıları ve sergiler düzenledik. Sempozyumda, en iyi sunum ve poster ödülünü oylamayla, katılımcı şekilde seçtik. Sertifika töreni gerçekleştirdik. Ali İnceoğlu ve Ozan Tan’dan oluşan ‘Two and A Half Band’in canlı müziği ve kokteyl ile günümüzü tamamladık. Bu sempozyumun, ortak konularımızı konuşmak için örnek akademik ve samimi bir sosyal ortam sağladığını düşünüyorum.”
‘TASARIM ÇALIŞMALARI’ İÇİN BAŞVURULAR SÜRÜYOR
Sempozyuma ilişkin İEÜ Yayınları tarafından bir kitap da yayınlandığını dile getiren Prof. Dr. Hasırcı, “Şimdiye dek Doç. Dr. Deniz Avcı, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Doğu, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Damla Turhan Haskara, Araş. Gör. Ali Rıza Bayrak’tan oluşan program komitesi ile hazırlanan 4 adet ‘Tasarım Çalışmaları’ sempozyum kitaplarının ön sözleri; programın kurucularından Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, uluslararası başarılı akademisyenler Prof. John Woodham ve Prof. Henry Sanoff tarafından yazılmıştı. Editörlüğünü Doç. Dr. Gökhan Mura, Öğr. Gör. Dr. Emre Yıldız ve Araş. Gör. Ali Rıza Bayrak ile birlikte gerçekleştirdiğimiz beşinci kitabın ön sözü ise Prof. Hazel Clark tarafından kaleme alındı. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin yanı sıra üniversite içindeki birçok birim, çok verimli bir iş birliğiyle çalıştı. Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Enstitü Müdürümüz Prof. Mehmet Efe Biresselioğlu ve Dekanımız Prof. Dr. Yazgan Bulgun’un desteği gerçekten çok değerli. Çok sayıda akademisyen ve öğrenci için verimli ve bol çıktılı bir deneyim oldu” dedi.
Tasarım Çalışmaları yüksek lisans ve doktora programının önemli bir tanınırlığa ulaştığına ve başvurularının başladığına da vurgu yapan Prof. Dr. Hasırcı, tüm gençleri İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne davet etti.