‘İzmir Bombası’ En İyi Lezzetler Listesinde

Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Hırvatistan merkezli ‘TasteAtlas’ platformu, tatlı tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında bulunan İzmir bombasını, dünyanın en iyi 100 kurabiyesinin yer aldığı listede 14’üncü sırada gösterdi.
İnce yapılı çıtır hamurun içine akışkan çikolata doldurularak pişirilen İzmir bombası, yoğun tadıyla öne çıkıyor. Kurabiyenin ilk ne zaman yapıldığına dair net bilgi bulunmasa da Osmanlı mutfağında 'Murabbalı mecidiye' olarak adlandırılan kayısı marmelatlı kurabiyenin, içine çikolata dolgusu konularak İzmir bombası halini aldığı değerlendiriliyor.
İZMİR MUTFAĞININ TANINIRLIĞINA KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, İzmir bombasının dünyanın en iyi 100 kurabiye sıralamasında 14'üncü sırada yer almasının İzmir mutfağının uluslararası alandaki tanıtımına büyük katkı sunduğunu söyledi.
İLGİ ARTACAK
İzmir mutfağının binlerce yıl içinde göçler, din ve coğrafya etkisiyle oluştuğunu belirten Dr. Öztürk, "Bu listelerde sadece ülkelerin isimleri yer alırken, İzmir bombasının ise 'İzmir, Türkiye' olarak tanıtıldı. Bu durum, şehrimiz ve ülkemiz için çok önemli, anlamlı oldu" dedi. Kurabiyenin ilk defa kim tarafından, ne zaman yapıldığı sorularına cevap vermenin zor olduğunu dile getiren Dr. Öztürk, "Sosyal medyanın özellikle genç nesil arasında çok fazla kullanımı var. Bu durum, kurabiyenin hem ulusal hem de uluslararası mecralarda tanınır olmasını sağladı" diye konuştu. Dr. Öztürk, TasteAtlas listesinde yer almanın İzmir mutfağına olan ilgiyi artıracağını, başka birçok lezzetin de deneyimlenmesini sağlayacağını ifade etti.