Anneannesinden İlham Aldı, Felçli Hastalara Umut Oldu

TÜBİTAK DESTEĞİ
İEÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde 2021 yılından bu yana görev yapan Sayılgan, felçli hastaların yaşamını kolaylaştıracak el ve bilek rehabilitasyon cihazı geliştirmeye karar verdi. Sayılgan, hazırladığı projeye TÜBİTAK'tan da destek aldı. Yaklaşık bir yılda cihazın prototipini geliştiren Sayılgan, cihazı için patent başvurusunda bulunacak.
Öğrencileri Meriç Kösetorunu, Özlin Çetinbaş ve Eflin Türkmen ile birlikte çalışmalarını sürdüren Dr. Sayılgan, anneannesinin felçli olarak hayatını sürdürmesinin çocukluk döneminde kendisini çok etkilediğini belirterek, "Bu alanda ilerlemek istememin en büyük nedeni, anneannemin sağlık süreciydi. Cihazı, ev konforunda el ve bilek kabiliyetlerini iyileştirmeyi sağlayan bir sistem olarak tasarladık. Cihaz sayesinde felçli hastalar el ve bilek hareketlerini sağa, sola, yukarı ve aşağıya doğru rahat bir şekilde yapabilecek" diye konuştu.
EV KONFORUNDA
Cihazla ilgili bilgiler veren Sayılgan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyinde sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgalar, mikro işlemciler ve bluetooth aracılığıyla rehabilitasyon robotuna gönderiliyor. Robotta yapay zeka algoritmaları kullanılarak hız ve konum kontrolü yapılabiliyor. Aslında beyinde düşündüğünüzü sinyallerle anlamlandırabiliyoruz. Örneğin; bilek hareketi yapma isteği konusunu düşündüğünüzde beyinde oluşan sinyaller yukarıda ifade ettiğimiz şekilde robota iletiliyor. Pasif olan elimiz egzersiz robotla aktifleşiyor. Felçli bir el, zaten hareket edemediği için robot yardımıyla egzersize başlıyor. Bu da hastaların ev konforunda herhangi bir yardımcıya ya da bir uzmana ihtiyaç duymadan tedavi sürecini kendileri yönetmesini sağlıyor."