Çocuklar İçin ‘Güvenli Gıda’ Zirvesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde örnek bir etkinliğe imza atarak ‘Çocuklar İçin Güvenli Gıda Sempozyumu’ düzenledi. Avrupa Pediatri Birliği’nin desteğiyle gerçekleşen sempozyumda, iklim değişikliğinin de etkisiyle doğal kaynakların hızla azaldığına dikkat çekilerek, çocukların sağlıklı ve yeterli miktarda gıdaya ulaşması için ‘sürdürülebilir tarımın’ önemine vurgu yapıldı.
5 farklı oturumda toplam 19 uzman konuğun yer aldığı sempozyumda, gıda konusunda mevzuatta yapılabilecek değişiklikler ve tüketici bilincinin gelişmesinde sosyal medya kullanımının yaratabileceği olumlu etkiler de ele alınarak fikir ve öneriler tartışıldı. Bebekleri ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslemenin ve 2 yaşa kadar emzirmeye devam etmenin önemi vurgulandı.
İEÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen Çocuklar İçin Güvenli Gıda Sempozyumu’nun (SAFFI İzmir) açılış konuşmasını; Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Parazitoloji Çalışma Grubu Kurucusu Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok (Düzenleme kurulu adına) ve Avrupa Pediatri Birliği Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Vural gerçekleştirdi.
Kültür eski Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, İzmir eski Milletvetkili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Yönetmeni ve Tarım İletişim Danışmanı Bilge Keykubat da sempozyumun konukları arasında yer aldı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş da ‘afetlerde çocukların beslenmesi’ konusunda önemli bilgiler paylaştı.
DÜNYA NÜFUSU 10 MİLYARA ULAŞACAK
Sempozyumda, 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’lik artışla 10 milyara ulaşacağına dikkat çekilerek muhtemel bir gıda sorununun önüne geçilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu. Dijitalleşmenin her geçen gün arttığı çağımızda, özellikle tarım alanında hangi uygulamaların yapılabileceğini de değerlendiren konuklar, güvenli gıda konusunda ailelerin nasıl davranması gerektiğine ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Sempozyumda, güvenli gıdaya ulaşma noktasında yaşanabilecek sıkıntıların hastalıkları nasıl etkileyebileceği de değerlendirildi.
GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, sağlıklı gıdaya erişimin tüm dünyada giderek önem kazanan bir konu olduğunu belirtti. Çocukların sağlıklı gıdaya erişim hakkını dile getirmek ve bunu sağlayacak mekanizmaları tartışmak için bir araya geldiklerini söyleyen Prof. Dr. Abacıoğlu, “Sempozyuma; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Rotary 2440. Bölge, İzmir Büyükşehir Rotary Kulübü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tarım Araştırmaları ve Gıda Güvenliği Merkezi gibi çok sayıda kuruluş ve birçok gıda firması destek verdi. Bu birliktelik, çok değerli ve önemli. SAFFI İzmir kapsamında depremden etkilenen Hatay’da, temiz içme suyu sağlamak, çocuklarımızın kışlık giysi, eğitim ve beslenme gereksinimlerini karşılamak üzere çeşitli destekler sağlanmıştı. Çocuklarımız için ortaya konulan bu dayanışmayı, üniversitemizdeki bu sempozyumda da devam ettirmek çok değerli ve anlamlı” dedi.
GEZEGEN SAĞLIĞI VURGUSU
İnsan sağlığını korumak için gezegenin sağlığını korumanın da büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Abacıoğlu, “Bizler, gezegenin sağlığını korumadan insanların sağlığının korunamayacağı, yani tek bir sağlık kavramı olduğu düşüncesini benimsiyoruz. Bu kavramı ‘gezegen sağlığı’ başlığı altında ele alıyor ve öğrencilerimiz ile iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, kimyasal ve mikrobik kirlenmenin insan sağlığına olan etkilerini tartışıyoruz. Üniversitemizin çok farklı birimlerinde de aynı duyarlılığın var olduğunu bilmek beni mutlu ediyor ve umutlandırıyor. Bu tür projeleri ve toplantıları; insan ve gezegen sağlığı için paydaşların, yani bu gezegenin yurttaşlarının bir dayanışması, açıkçası görevi olarak görüyorum” diye konuştu.