5 Adımda ‘Doğru’ Tercih

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tamamlanmasının ardından yaklaşık 3 milyon genci, üniversite tercihi yapmanın heyecanı sardı. Gençler, hayal ettikleri üniversitede okumak adına aileleriyle birlikte araştırmalarını titizlikle sürdürürken, İzmir Kız Lisesi Rehber Öğretmeni Yaşar Burçak, ‘doğru bir tercihte bulunmak’ için nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili önerilerini 5 adımda sıraladı.
ADIM 1: YETENEK VE İLGİLERİNİZİ DİKKATE ALARAK SEÇİM YAPIN
Üniversite tercihi yapmadan önce geniş çaplı bir araştırma yapın. Gidebileceğiniz potansiyel üniversiteleri belirleyin ve her birini detaylıca inceleyin. Programlarını, öğretim kadrosunu, akademik olanaklarını, mezunların iş bulma durumunu ve üniversitenin genel atmosferini değerlendirin. Üniversitelerin resmi web siteleri, kılavuz YÖK Atlas ve öğrenci memnuniyeti, bu konuda size yardımcı olabilir.
ADIM 2: BAŞARI SIRASI MI, PUAN MI?
Tercihleri puana göre değil, başarı sırasına göre yapmalıyız. Ancak, burada salt başarı sırası değil, istek sıramız da önemli. Çok istediğimiz bölümün başarı sırası düşük diye alta yazmamalıyız. Gerekirse, düşük puanlı bölümü çok istiyorsak yukarı yazmak hatalı bir yaklaşım olmaz. Üniversite tercihi yaparken kendi önceliklerinizi belirlemek önemlidir. Hangi alanda eğitim almak istediğinizi, üniversitenin konumu, öğrenim ücretleri, burs imkanları, kampüs yaşamı gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Önceliklerinizi belirleyerek tercih sürecini daha etkili hale getirebilirsiniz.
ADIM 3: ÜNİVERSİTELERİ YERİNDE GÖRÜN
Eğer imkanınız varsa, tercih ettiğiniz üniversiteye bir kampüs ziyareti yapmak faydalı olabilir. Bu, size üniversitenin atmosferini, öğrenci yaşamını, olanaklarını ve kaynaklarını gözlemleme fırsatı verecektir.
ADIM 4: MEZUNLARI ARAŞTIRIN
Potansiyel üniversitelerin mezunlarının başarılarına ve akademisyenlerin niteliklerine göz atmak, size üniversitenin akademik kalitesi ve mezunlarının iş bulma düzeyi hakkında bilgi verebilir. Mezunların hangi alanlarda çalıştığını, mezunlarının iş dünyasında ne kadar itibar gördüklerini araştırın.
ADIM 5: GİTMEYİ DÜŞÜNMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN
Tüm araştırma ve değerlendirmeleriniz sonucunda tercihlerinizi yaparken kararlarınızı dikkate alın. Önceliklerinizi göz önünde bulundurarak tercih listesi yapın ve seçeneklerinizi sıralayın. Mutlaka bir uzmandan görüş alın. Farklı üniversiteleri ve programları karşılaştırın ve sonuçta size en uygun olanı belirleyin. Unutmayın, tercihler kişisel olduğu için ‘Arkadaşım A bölümüne gidiyor, ben de yazayım’ mantığı hatalıdır. Asla gitmeyi düşünmediğiniz bölümü yazmayın! Zira ertesi yıl OBP puanı yarıya düşer.