
İnternette takılı kaldık

Uluslararası araştırma şirketleri tarafından yayımlanan 2022 Nisan ayı raporlarına göre, dünyada günlük internet kullanım oranı 6 saat 53 dakika olarak belirlenirken, Türkiye'de bu rakam 8 saat 3 dakikaya ulaştı. Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüskekokulu Müdürü Burçin Önder, "Türkçe, internet ortamında en yaygın dil oldu. 2022 yılının ilk 3 ayında kripto para sahipliği konusunda da dünyada birinci sıradayız. İnternette ve sosyal medya kullanımında Türkiye, dünya ortalamasının çok üstünde" dedi.
Dünya genelinde dijitale uyum giderek yaygınlaşırken, internet kullanımına ilişkin tüketici verilerini ortaya koymayı amaçlayan araştırma şirketleri, son raporlarını açıkladı. Raporlar, Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanımındaki yükselişi gözler önüne serdi. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burçin Önder, "Dünyada çok büyük markaların sosyal medya platformlarını yöneten, özellikle tüketici davranışları ile ilgili araştırma yapan araştırma şirketleri var. Biz de bu şirketlerin raporlarını yakından takip ediyoruz. Bu raporlardan en güncel olanı geçtiğimiz nisan açıklandı. Raporlara göre, sosyal medya ve internet kullanımının pandemi dönemindeki kadar hızlı olmasa da artmaya devam ettiğini görüyoruz. Türkçe, internet ortamında en yaygın dördüncü dil oldu. Mobil araçlarla internete bağlanma oranları hızla büyümeye devam etti. İnternet adaptasyonu dünyada yüzde 63, Türkiye'de ise yüzde 82 olarak belirlendi" dedi.
TÜRKİYE'DE İLGİNÇ VERİLER VAR
Araştırmaya göre Çin'in 1 milyar sosyal medya kullanıcısına ulaştığını dile getiren Önder, "İnternet hızı bütün dünyada arttı. Sosyal medya reklam maliyetleri yüzde 15 yükseldi. Bu durum, markalar için ciddi projeksiyonlarda önemli çalışmalar yapılması gerektiği anlamına geliyor. Türkiye'de her zaman olduğu gibi ilginç veriler var. Türkiye, internetten alışveriş yapılmasında dünyada 5’inci sırada. Online olarak gıda ürünlerinin satın alınmasında ise üçüncü sırada. Markaların araştırılmasında internetin kullanılması oranlarında da Türkiye, üçüncü sırada yer alıyor. Bunlar, Türkiye'deki tüketim alışkanlıklarının çevrim içine doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye, internetten sağlık semptomlarının takibi, bankacılık işlemlerine erişim, sigorta hizmetleri konusunda çok hızlı büyüyor" ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYA KULLANIMI 3 SAATİ AŞTI
Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnternete bağlı olma konusunda dünya ortalaması günlük 6 saat 53 dakika. Türkiye'de ise ortalama 8 saat 3 dakikaya ulaştı. Dünyada sosyal medya kullanım süresi 2 saatin üzerinde ama Türkiye'de kullanım 3 saati aşmış durumda. İnternette ve sosyal medyada Türkiye, dünya ortalamasının çok üstünde. Türkiye, 'ne, nasıl yapılır' gibi soruların cevaplarını videolarla aramaya devam ediyor. Videolarda bu tip bilgilere erişim konusunda Türkiye son derece rekabetçi. Gençlerimize ve çocuklarımıza bilinçli sosyal medya kullanımı ve dijital detoksu öneriyorum. Akıl ve ruh sağlığımızı bu denli hızlı gelişen dijital dünyaya adapte edebilmemiz için şart olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.