‘Anadolu Yolculuğu’ Sırbistan’dan ödül getirdi

Türk kültürünün izlerini yansıtan, yüzyıllara varan tarihi geçmişe sahip kervansarayları anlatan ‘Anadolu Yolculuğu’ isimli oyun, Sırbistan’da düzenlenen uluslararası konferanstan ödül getirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu’nun içinde bulunduğu 4 kişilik ekibin hazırladığı oyuna ilişkin sunum, Avrupa Bilgisayar Destekli Tasarımda Eğitim ve Araştırma Konferansı'ndaki 134 makale arasında en iyi sunum ödülünü aldı. Varinlioğlu, “39 yıldır aralıksız düzenlenen, dünyanın en prestijli konferanslarından birinde ödül almak gurur verici” dedi.
Yaklaşık 2 yıllık çalışma sonucunda hazırlanan oyun, Anadolu İpek Yolu üzerinde bulunan kervansarayları konu aldı. https://drweeb.com/game/ipk5.html bağlantısından ulaşılabilen oyunda, bölgenin kültürel mirasına dikkat çekildi. Oyunu oynayan kişi, eski zamanlardaki zorlukları yaşarken; Anadolu’ya özgü şairlere, yiyeceklere ve dönemin eşyalarına tanıklık ediyor.
HEM EĞLENİYOR HEM ÖĞRENİYOR
Ülkenin kültürel mirasının aktarıldığı oyunda, kervansarayların bilgilerine de yer veriliyor. Oyuncu, Anadolu İpek Yolu üzerinde giderken yapması gereken görevleri yerine getiriyor. Kendisine yöneltilen soruları doğru bildikçe ilerlemeye devam eden oyuncu, döneme ilişkin kültürel bilgileri de öğrenmiş oluyor. Oyunda, Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu tarafından çekilen 360 derece videolar da oyunculara aktarılıyor.
ÜST ÜSTE İKİNCİ ÖDÜL
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, kendisinin yanı sıra çalışmalarda Hollanda’daki Delft Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Özgün Balaban’ın da yer aldığını söyledi. Varinlioğlu, oyuna ilişkin sunumu ise İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki yüksek lisans öğrencileri Sarvin Eshaghi ve Sepehr Vaez Afshar’ın yaptığını ifade etti. Kervansaraylar üzerine uzun süredir araştırma yaptığına dikkat çeken Varinlioğlu, “Bu yıl içinde, İpek Yolu üzerinde bulunan Safavid dönemine ait kervansaraylardan yola çıkarak İran bölgesini konu alan benzer bir çalışma yapmıştık. Bu bölgedeki kültürel özellikleri de ‘İpek Yolu’ isimli oyunla gündeme getirerek Arap Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım Topluluğu’nun gerçekleştirdiği konferansta en iyi sunuş ödülünü almıştık. Son çalışmamızda ise, Anadolu İpek Yolu’na, ülkemizdeki alanlara yoğunlaştık. Bu çalışmayla da ödül alan ekipte yer almak beni çok mutlu etti” dedi.
TARİHE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ
Doç. Dr. Varinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege ve Akdeniz’deki kervansarayların fotoğraflanması ve bunların sanal müze haline getirilmesi amacıyla devam ettirdiğim bir projem daha var. Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (AKMED) de desteklediği ‘Kervansarayların Sanal Müzesi’ adlı projem, kervansarayların turizme kazandırılmasını ve sanal turlar aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefliyor. Bilimsel araştırmalar, Türkiye’de yaklaşık bin kervansarayın olabileceği üzerinde duruyor. Şu anda bunların 300 tanesi biliniyor. En büyük amacım, bilinirliği olmayan ya da atıl durumda olan kervansarayların yerinin tespit edilip tarihe kazandırılmasına yardımcı olmak. Çalışmalarım sürecek.”