İEÜ’lü gençlerden sigarayı bıraktıran küllük

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü’nün 3 öğrencisi, sigara tüketimini azaltmak amacıyla akciğer şeklinde özel bir küllük (kül tablası) tasarladı. Artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanılarak hazırlanan kül tablasının altına bir ayna yerleştirildi ve bağımlı olan kişinin sigarayı söndürürken kendi yüzünü görerek izmariti ciğerlerine batırdığı hissi yaratıldı. İEÜ’lü gençler, ‘Algı Psikolojisi’ dersi kapsamında oluşturdukları küllüğün üstüne, akıllı telefonlardan giriş yapılabilecek bir ‘QR Kodu’ da yerleştirdi. QR Kodu okutan kişilerin, sigaranın zararları hakkında detaylı bilgi edinmesi amacıyla özel içerikler de hazırlandı.
YARIŞMADA BİRİNCİ OLDU
İEÜ Psikoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri Beste Emen (21), Rabia Deniz Sandıkçı (22) ve Tuğba Battal’ın (23) yaklaşık 6 aylık çalışma neticesinde hazırladığı küllük, bir de ödüle layık görüldü. ‘Akciğerlerini Serbest Bırak’ sloganıyla hayata geçirilen küllük, İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin koordinasyonunda, Türkiye genelinden 17 projenin katılımıyla gerçekleşen ‘Sürdürülebilir Gelecek İçin Yaratıcı Fikirler Yarışması’nda birinci oldu.
FARKLI YÖNTEM DENEDİK
Topluma katkı sağlayacak bir proje geliştirdikleri için mutlu olduklarını söyleyen İEÜ’lü gençler, küllüğün kolaylıkla üretilebilir durumda olduğunu ve bu konudaki girişimlerinin sürdüğünü söyledi. Projeye ilişkin bilgi veren Emen, Sandıkçı ve Battal, “Son yıllarda sigara kullanımının azalması için birçok çalışma yapıldı. Bunlar yapılırken daha çok ‘korku’ duygusu üzerinden gidilmeye çalışıldı. İnsanlarda, sigara kullanımı sonucu oluşacak zararlar dikkate alınarak endişe oluşturulmaya çalışıldı. Elbette bu yöntem de yapılabilir ama bizler daha değişik bir noktadan konuya baktık. Çalışmamızda, korku-temyiz teorisini, artırılmış gerçeklik ile destekleyerek kullandık. Bu teorinin tanımı, bireylerin uygulaması gereken davranışları gerçekleştiremedikleri durumlarda oluşacak olumsuz sonuçları, ‘korku’ duygusunu kullanarak kişilere göstermek. Bunun sonucunda da kişiyi ikna etmeye çalışmak. Çalışmamızda kullanılan yöntem buydu. Sigara içilen ortamda neler yapabileceğimize odaklandık. Sigara içen kişilerin kendine ne kadar zarar verdiğini her sigara söndürdüğünde görmesini istedik” dedi.
GÖRSEL ETKİ DAHA FAZLA
İEÜ’lü gençler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigara, sağlığımızı olumsuz etkileyen temel etkenlerden biri. Kişiler, sigara kullanırken kendilerine ne kadar zarar verdiklerini unutabiliyor. Okuduklarına karşı kayıtsız kalabiliyor. Görsel etki ise bu konuda çok daha caydırıcı olabilir. Küllüğün içinde izmaritlerin biriktiği bir alan da var. Akciğer şeklindeki küllük, ayrıca şeffaf bir yapıda. Her gün sigarayı söndürürken kendi yüzünü görmek, her sigara söndürdüğünde küllükteki izmarit dolu alana bir yenisini daha eklemek, psikolojik açıdan etkili olur. Biz de kül tablasını yaparken bu düşüncelerden yola çıktık. Yarışmada birinci olmak da bizleri ayrıca mutlu etti.”