Logo
My IEU Logo
EN
Üniversite
Başkanımızdan
Rektörümüzden
Tarihçe
Mütevelli Heyeti
İdari Birimler
Rektörlük
Misyon ve Vizyon
Burslar
İş Birliği
İEÜ'de Kalite Yapılanması
Yönetmelik / Yönerge
Ödüllerimiz
Kişisel Verilerin Korunması
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
İlke ve Politikalarımız
Akademik
Yüksekokullar
Fakülteler
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Ortak Dersler
  • Adalet Meslek Yüksekokulu
  • Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ekonomi Alanı
  • Hukuk Alanı
  • İletişim Alanı
  • İşletme Alanı
  • Lojistik Alanı
  • Matematik Alanı
  • Mimarlık Alanı
  • Mühendislik Alanı
  • Psikoloji Alanı
  • Sağlık Alanı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Alanı
  • Sürdürülebilir Enerji Alanı
  • Tasarım Çalışmaları Alanı
  • Yabancı Diller Eğitimi Alanı
Araştırma
Araştırma Merkezleri
Kütüphane
Akıllı Kampüs
Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
İzmir Bilimpark
Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
Çocuk Üniversitesi
Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
Etik Kurul
Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
Kampüs
İEÜ'de Hayat
İzmir
Kütüphane
Yurtlar ve Barınma
Kafe ve Restoran
Öğrenci Kulüpleri
İEÜ Yayınevi
Engelli Destek Birimi
Sağlık ve Psikolojik Danışma
INTERNATIONAL
İletişim
İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Üniversite
    • Başkanımızdan
    • Rektörümüzden
    • Tarihçe
    • Mütevelli Heyeti
    • İdari Birimler
    • Rektörlük
    • Misyon ve Vizyon
    • Burslar
    • İş Birliği
    • İEÜ'de Kalite Yapılanması
    • Yönetmelik ve Yönergeler
    • Ödüllerimiz
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
    • İlke ve Politikalarımız
  • Akademik
    • Yüksekokullar
      • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet (Türkçe)
        • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
      • Meslek Yüksekokulu
        • Meslek Yüksekokulu
        • Bankacılık ve Sigortacılık (Türkçe)
        • Bilgisayar Programcılığı (Türkçe)
        • Dış Ticaret (Türkçe)
        • Grafik Tasarım (Türkçe)
        • İç Mekân Tasarımı (Türkçe)
        • İnşaat Teknolojisi (Türkçe)
        • İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)
        • Mimari Restorasyon (Türkçe)
        • Radyo ve Televizyon Programcılığı (Türkçe)
        • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
        • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)
        • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
        • Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Çocuk Gelişimi (Türkçe)
        • Fizyoterapi (Türkçe)
        • İlk ve Acil Yardım Programı (Türkçe)
        • Optisyenlik (Türkçe)
        • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Türkçe)
        • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Türkçe)
        • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (Türkçe)
        • Yaşlı Bakımı (Türkçe)
      • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
      • Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Fakülteler
      • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fizik
        • Matematik
        • İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
        • Psikoloji
        • Sosyoloji
      • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Endüstriyel Tasarım
        • Görsel İletişim Tasarımı
        • İçmimarlık ve Çevre Tasarımı
        • Mimarlık
        • Tekstil ve Moda Tasarımı
      • Hukuk Fakültesi
      • İletişim Fakültesi
        • İletişim Fakültesi
        • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
        • Sinema ve Dijital Medya
        • Yeni Medya ve İletişim
      • İşletme Fakültesi
        • İşletme Fakültesi
        • Ekonomi
        • İşletme
        • Lojistik Yönetimi
        • Muhasebe ve Denetim Programı
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
        • Uluslararası Ticaret ve Finansman
      • Mühendislik Fakültesi
        • Mühendislik Fakültesi
        • Bilgisayar Mühendisliği
        • Biyomedikal Mühendisliği
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
        • Endüstri Mühendisliği
        • Gıda Mühendisliği
        • Genetik ve Biyomühendislik
        • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
        • İnşaat Mühendisliği
        • Makine Mühendisliği
        • Mekatronik Mühendisliği
        • Yazılım Mühendisliği
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
        • Hemşirelik
        • Sağlık Yönetimi
        • Beslenme ve Diyetetik
      • Tıp
    • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
    • Ortak Dersler
  • Araştırma
    • Araştırma Merkezleri
    • Kütüphane
    • Akıllı Kampüs
    • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
    • İzmir Bilimpark
    • Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
    • Çocuk Üniversitesi
    • Etik Kurul
    • Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
    • Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
    • Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
    • Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
  • Kampüs
    • İEÜ'de Hayat
    • İzmir
    • Kütüphane
    • Sağlık ve Psikolojik Danışma
    • Yurtlar ve Barınma
    • Kafe ve Restoran
    • Öğrenci Kulüpleri
    • Engelli Destek Birimi
    • İEÜ Yayınevi
  • INTERNATIONAL
  • İletişim
  • ENGLISH

  • Aday Öğrenci | Öğrenci | Mezun

      Arama Sonuçları...

      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı

      28 OCAK 2021

      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı

      Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. Piyasada, Seylan ve Çin adında iki çeşit tarçının bulunduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Çin tarçınının kullanımıyla ilgili hayati uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Turhan, “Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Bazı bilimsel araştırmalara göre, fazla kumarin tüketmek, karaciğerde hasar riskini artırıyor. 59 kilogram bir kişi, günde en fazla 5 miligram kumarin almalı. Çin tarçınının kumarin içeriği ise, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor. Tarçın yemeyin demiyorum. Ancak Çin tarçını, fazla tüketilmemeli” dedi.

      Gıda alanında bilimsel çalışmalara imza atan, makaleleri uluslararası dergilerde yayınlanan İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, tarçının birçok içecek ve tatlı türünde kullanıldığına dikkat çekerek, faydalı yönlerinin de azımsanmaması gerektiğini söyledi. 

      SAĞLIĞA BİRÇOK FAYDASI DA VAR

      Prof. Dr. Turhan, “Tarçın, tarçın ağacının iç kabuğundan yapılan bir baharat. Kozmetik, gıda ve tıbbi endüstrilerde kullanılıyor. Antioksidan yönünden zengin tarçın, tip-2 diyabete ve obeziteye faydalı. Kan şekeri kontrolü ve kalp hastalığı için bazı risk faktörlerinin azaltılması gibi sağlık yararlarıyla bağlantılı. Tarçın kabuğu halk arasında; gaz, karın ve kabız ağrılarını giderici olarak da kullanılır. Ayrıca toz tarçının iştah açıcı etkisi de biliniyor. Tarçın, az veya orta miktarlarda yenmesi halinde, güvenli ve sağlıklı bir baharat” dedi.

      ÇİN TARÇINI DAHA UCUZ

      Prof. Dr. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Literatürde verilen bilgiye göre, toplamda 10 farklı türde tarçın mevcut. En fazla bilinen ve kullanılan türleri ise, Seylan tarçını ve Çin tarçını. Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Öğütülmüş Çin tarçınının kumarin içeriği, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor. Seylan tarçını ise, eser miktarda kumarin içerir. Seylan tarçını, kumarin miktarı açısından Çin tarçınına göre oldukça düşük.  Fiyatı da Çin tarçınına göre daha ucuz. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0.05-0.1 miligram arasında. Bir başka değişle, 59 kilogram bir kişi için günde 5 miligram. Bu durum, sadece 1 çay kaşığı Çin tarçını ile günlük sınırın aşılabileceği anlamına gelir.”

      BİLİMSEL ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER

      Aşırı kumarin tüketiminin zararlarına ilişkin bilimsel çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Turhan, “Yapılan bazı araştırmalar, çok fazla kumarin tüketmenin karaciğer toksisitesi ve hasar riskini artırabileceğini gösteriyor. Örneğin, kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, çok fazla kumarin yemenin akciğerlerde, karaciğerde ve böbreklerde kanserli tümörlerin gelişmesine neden olabileceğini gösterdi. Elbette, bu bilginin insanlar için de geçerli olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak eldeki sonuçlar, kumarin tüketimini düşük seviyede tutmak gerektiğini gösteriyor. Ayrıca tarçın, fazla miktarlarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonu tetikleyebilen bir bileşik olan sinnamaldehit içerir. Çok miktarda kuru tarçın yemek zararsız görünse de tehlikeli olabilir. Fazla kuru tarçın yemek, boğazı ve ciğerleri tahriş edebilir; ciğerlere kalıcı olarak zarar verebilir” diye konuştu.

      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı

      Gazete Kupürleri

      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
      • HABERLER & DUYURULAR & ETKİNLİKLER

        • Tüm Haberler
        • Tüm Duyurular
        • Tüm Etkinlikler

      Resim

      HABERTÜM HABERLER

      İzmir Ekonomi, Dünya Üniversiteleri Arasında
      İzmir Ekonomi, Dünya Üniversiteleri Arasında

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), her yıl dünyanın önde gelen üniversitelerini objektif verilerle değerlendiren ve 20 göstergenin kullanıldığı Round University Ranking ...

      İlgili SKA:
      4
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Dijital Dönüşümde Zirveye
      Dijital Dönüşümde Zirveye

      Dijitalleşme ve yapay zeka alanında Türkiye’ye örnek projeler üreterek, öğrenci merkezli yeni nesil öğrenme modeli oluşturan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      9
      10
      12
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Kültürel Mirası Modaya Yansıttılar
      Kültürel Mirası Modaya Yansıttılar

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi son sınıf öğrencileri, eğitim yolculuklarını unutulmaz bir defile ve sergiyle tamamladı.  ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      9
      11
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Ödül Avcıları Sektöre Atılıyor
      Ödül Avcıları Sektöre Atılıyor

      Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen 20’nci Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması’na damga vurarak 6 ödül birden kazanan İzmir Ekonomili gençler, ...

      İlgili SKA:
      4
      9
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      İzmir’den ‘Avrupa’ Sahnesine
      İzmir’den ‘Avrupa’ Sahnesine

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Sadık Onur Özden, yüksek lisans için gittiği Macaristan’da yaşamaya karar vererek başarılarıyla ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Ödülleri Seriye Bağladılar
      Ödülleri Seriye Bağladılar

      Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından ‘Küresel Göçebe’ temasıyla bu yıl 19’uncusu düzenlenen EİB Moda Tasarım Yarışması’na, İzmir ...

      İlgili SKA:
      4
      9
      12
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Girişimciliğe ‘Dev’ Destek
      Girişimciliğe ‘Dev’ Destek

      İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ), kent genelindeki girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, inovasyon ve teknoloji alanındaki gelişimi hızlandırmak amacıyla 4 ülkeden eğitim kurumlarıyla ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      9
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Sigaraya Karşı ‘Elden Ele’ Mücadele
      Sigaraya Karşı ‘Elden Ele’ Mücadele

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), sigara bağımlılığı konusunda gençlerdeki farkındalığı artırmak hedefiyle örnek bir adım atarak kampüste ‘Elden Ele’ adlı bir ...

      İlgili SKA:
      3
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook

      KÜRESEL KARİYER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

      Daha Fazlası..

      BİLİME KATKI

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

      Daha Fazlası..

      İNSANA DEĞER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

      Daha Fazlası..

      TOPLUMA FAYDA

      22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

      Daha Fazlası..

      YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ

      Detaylar
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Küresel Kariyer Yolculuğunda Tüm Gücümüzle Yanınızdayız!
      Türkiye'nin Seçkin Akademisyenleri İzmir Ekonomi'de
      İzmir Ekonomili'yiz Dünya'nın Her Yerindeyiz
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      izto logo
      İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
      ito vakfı logo
      kuruluşudur.
      Logo

      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Sakarya Caddesi No:156
      35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

      kampus İzmir

      • Üniversite
      • İEÜ'DE HAYAT
      • KAMPÜS YAŞAM
      • ÜNİVERSİTE İZMİR'DE YAŞANIR
      • PATENTLER
      • Kampüsİzmir
      • STÜDYO ve LABORATUVARLAR
      • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
      • Kütüphane
      • KARİYER YÖNLENDİRME MERKEZİ
      • Çocuk Üniversitesi
      • İletişim

      İEÜ © Tüm hakları saklıdır.

      İEU