Atatürk’ü saygı, özlem ve minnetle anıyoruz

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 82’nci yıl dönümünde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) gerçekleşen törende anıldı. 57 yıllık ömrüne sayısız başarı sığdıran Atatürk’ü saygı, rahmet ve minnetle andıklarını belirten İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, “Atatürk’ün ilkelerinden, değerlerinden ve ülkemiz için işaret ettiği ‘Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma’ hedefinden hiçbir zaman ayrılmadık, ayrılmayacağız” diye konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82’nci yılında, İEÜ Tören Alanı’nda gerçekleşen anma törenine; İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, Rektör Prof. Dr. Murat Aşkar, dekanlar, bölüm başkanları ve öğrenci temsilcileri katıldı. Covid-19 salgını nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleşen tören, üniversitedeki Atatürk Anıtı’na çelenk takdimiyle başladı. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.
BİLİMİN IŞIĞINDA İLERLEYEN GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ
Törende konuşan Başkan Özgener, “Bizlere çağdaş dünyanın kapısını açan Büyük Önder Atatürk’ün hedef gösterdiği yolda ilerlemek, ülkemizin gelişimine katkı sağlamak için çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Atatürk, nitelikli gençler yetiştirmenin önemini, ‘Eğitimdir ki, bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler’ sözleriyle ifade ediyor. Güçlü bir Türkiye’nin yolu; sürekli sorgulayan, bilimin ışığında ilerleyen, kendisine daima yeni hedefler belirleyen, çağın gereklerini kavrayan, her daim yeniliğe açık bireyler yetiştirmekten geçiyor. Bizler de İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Üniversitemizde yetişen ve çok değerli birer cevher olarak gördüğümüz gençlerimizin, Büyük Türkiye yolunda birer yapı taşı olacağına inanıyoruz. Atatürk’ün gönlünde ayrı bir yeri olan İzmir’den bir kez daha, onun yolunda ilerleyeceğimizi ve onu hiçbir zaman unutmayacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.
KARARLILIKLA MÜCADELE ETTİ
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ise, Atatürk’ün çağdaş medeniyeti özümsemiş bir lider olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aşkar, şöyle konuştu: “Atatürk, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda, çağın gelişmiş devletlerine karşı kararlılıkla mücadele etmiş olmasına rağmen, bu devletlerin temsil ettiği çağdaş medeniyeti özümsemiş ve en önemlisi bu medeniyeti, kurumları ile kendi ülkesinde tesis etmeyi amaçlamıştır. Nitekim, Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi ve askeri liderliğini yaptığı Kurtuluş Savaşı, o dönemde Batı emperyalizmine karşı bir direniştir. Ancak ‘Batı uygarlığına düşman veya alternatif yeni bir düzen’ kurma girişimi değildir. Onun dünya görüşü ve inkılap modelinde, Batı’nın ulaştığı ‘muasır medeniyet’, altyapı açısından liberal ekonomiye, üstyapı açısından dogmalar yerine insan aklının üstünlüğüne dayanan ve evrensel nitelik taşıyan bir uygarlık biçimi bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, asker kökenli bir devlet adamıdır ve en büyük eseri olarak nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti’ni savaşarak kurmuş bir liderdir. Ancak kurduğu yeni devlet için öngördüğü model, ‘revizyonizm karşıtı ve barışçıl’; dış politika ilkeleri ise ‘uluslararası hukuka ve antlaşmalara saygı’ ve ‘yurtta sulh, cihanda sulh” prensipleridir.”
BÜYÜK BİR DEVLET ADAMI
Atatürk’le ilgili kendisini etkileyen konulardan da bahseden Prof. Dr. Aşkar, “Lise son sınıfta TÜBİTAK bursiyeri olmuştum. Bu burs ile birçok kaynak kitap almıştım. Bir gün Türk Dil Kurumu’nun yayınladığı eserleri satan bir kitabevine girdim. Kitapları incelerken Türk dili ilgili kitaplar ve sözlükler arasında bir kitap dikkatimi çekti. İnce bir kitaptı. Geometri kitabı. Yazan da Mustafa Kemal Atatürk’tü. İlk baskısı 1937’de yapılan 46 sayfalık ince bir kitap. Heyecanla aldım, sayfaları karıştırmaya başladım. Geometride kullandığımız birçok terim, orada tanımlanmıştı. Atatürk, bu ulusun inşasında ‘başöğretmen görevini’ de üstlenmişti. Beni etkileyen ikinci konu ise yine kitaplarla ilgili. Anıtkabir’in altında açılan müzede, çıkışa doğru Atatürk’ün okuduğu kitaplar sergilenmiştir. Bu kitaplara bakarken, hepsinin üzerlerinde bazı sayfalara notlar düşüldüğünü gördüm. Kitabın içeriğini tam hatırlamıyorum, Fransızca bir kitaptı. Ama üzerindeki notu çok iyi hatırlıyorum. Afet İnan’a yazılmış ve ‘bu konuyu görüşelim’ diye düşülmüş bir not. Orada Atatürk’ün araştırmacı kimliği ile tanışmıştım. Atatürk, askeri başarıları, başöğretmen niteliği, araştırıcı yönü, diplomatik zekâsı ve devrimleri ile, ‘ulus inşâ eden’ büyük devlet adamıdır. Atatürk’ün her çağda muasır medeniyet seviyesini yakalama ideali, her zaman misyonumuz ve vizyonumuz olacaktır” dedi.
ÖZLEM DUYDUĞUMUZU HİSSEDİYORUZ
İEÜ Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç da gençlik olarak Atatürk’ün izinde olduklarını belirterek, “Her 10 Kasım’da Atatürk’ü buruk bir şekilde anarken; aslında her başımız sıkıştığında içimizde onun ışığını aradığımızı, ona özlem duyduğumuzu hissediyoruz. Yanlış giden her olayda onun sözlerinin geleceğe nasıl sirayet ettiğini görüyoruz. Bir lisansüstü öğrencisi olarak, üniversite çatısı altında onu bilimle anmanın, bilimle anlamanın ne denli önemli olduğunu dile getirmek istiyorum. Bunu her geçen gün daha fazla öğreniyor ve yaşıyoruz. Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin diyecek kadar aklı ön plana çıkaran bir lideri başka türlü anlamak zaten mümkün değildir” ifadelerini kullandı.