Bayramda 4 güne 4 ayrı lezzet

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitmen şefi Tolgahan Kamiloğlu, dört günlük Kurban Bayramı boyunca sofralara lezzet katacak özel tarifler hazırladı. “Kuzu kapama”, “Elbasan tava”, “Kuzu/dana güveç” ve “Çoban Kavurma” gibi herkesin evinde yapabileceği geleneksel tarzda yemekler tercih edilirken, hazmın kolay olması açısından sebze kullanılmasına da özen gösterildi. Hem kuzu hem de dana eti ile rahatlıkla pişirilebilecek yemekler için ihtiyaç duyulan malzeme listesi ve hazırlanış sırasında nasıl bir yol izleneceği de detaylıca aktarıldı.
İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, etleri sebze ile pişirmenin hazım prebleminin de önüne geçeceğini belirterek, eğitmen şef Tolgahan Kamiloğlu’nun da tarifleri hazırlarken tüm bunları göz önünde bulundurduğunu söyledi. Dr. Öztürk, “Bayramın, yaz günlerine denk geldiğini düşündüğümüzde, hazmın kolaylaşması açısından sebze ile pirlikte pişen et yemekleri tercih edilebilir. Biz de buna göre tarifleri oluşturduk. Tariflerdeki yemeklerin yapılması için etlerin uzun süre pişmesi de gerekiyor. Bu da etin sertliğini alır. Tüm bunları düşünerek, sağlıklı yemek reçeteleri sunmak istedik. Herkese şimdiden afiyet olsun diyerek, iyi bayramlar diliyorum” dedi.
KUZU KAPAMA
Malzemeler: 10 parça kuzu kol (6-7 cm kalınlığında kesilmiş, kemikli), 7 bağ taze soğan, 4 demet dereotu, 15 adet marul yaprağı, 100 gram tereyağı (küp doğranmış), tuz ve karabiber.
Tarif: Etleri her tarafı kızaracak şekilde tereyağında mühürleyin ve ardından her bir eti marul yaprağına sararak orta büyüklükte bir tencerenin tabanına yerleştirin. Gerektiği taktirde ikinci sırayı oluşturtabilirsiniz. Tencerenin üzerini kapatacak kadar su doldurup tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Kaynama noktasına gelince altını kısın. Soğanları ince doğrayın ve etler yarı pişmiş hale gelince tencereye ilave edin. Etler iyice yumuşayınca önceden doğradığınız dereotunu etlerin üzerine yayın ve altını kapatın.
ELBASAN TAVA
Malzemeler: 4 adet kuzu gerdan, 1 kg kaymaksız yoğurt, 50 gram un, 300 ml et suyu, 50 g tereyağı, 4 diş sarımsak, 5 adet yumurta, tuz ve karabiber
Tarif: Etleri iyice yumuşayana kadar haşlayın ve haşlama suyunu ayrı bir yerde muhafaza edin. Ayırdığınız et suyunu ocağa alın ve tereyağını içine ilave edin. Yağ eriyince et suyunu etlerin üzerine dökün. Ayrı bir kapta yoğurt, tuz, karabiber, un, yumurta ve dövülmüş sarımsakları iyice çırpın ve etin üzerine gezdirin. Önceden 200 C ‘de ısıtılmış fırında 10 dakika süre ile mühürledikten sonra 180 C’de 1 saat boyunca pişirin.
KUZU / DANA GÜVEÇ
Malzeme: 2 kg kuzu/dana eti (kol kısmından kuşbaşı şeklinde), 4 adet domates, 8 adet yeşil biber, 20 adet arpacık soğan, 7 diş sarımsak, 1 bağ taze soğan 1 adet kuru soğan 100 gram tereyağı, tuz ve tane karabiber.
Tarif: Güvecin tabanına tereyağını koyduktan sonra etlerin yarısını güvecin tabanına yerleştirin. Üzerine daha önceden doğradığınız domates, biber, arpacık soğan, taze soğan, tuz ve karabiberi serdikten sonra kalan eti sebzelerin üzerine serin. Üzerine halka şeklinde doğradığınız kuru soğanları yerleştirin ve güvecin üzerini kapak veya folyo ile kapatarak 2 saat süre ile fırında pişirin.
ÇOBAN KAVURMA
Malzeme: 1 kg kuzu eti, 15 adet arpacık soğan, 5 adet sivri biber, 2 adet domates, 2 diş sarımsak, 80 ml et suyu, 40 g tereyağı, 20 ml sıvı yağ, tuz, karabiber ve kekik.
Tarif: Eti 3 cm büyüklüğünde küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağ ve tereyağını tavada kızdırdıktan sonra doğradığınız etleri yüksek ateşte dışı renk alana kadar soteleyin. Ardından arpacık soğanları da ekleyip, 5 dakika daha sotelemeye devam edin. Sırasıyla, ince doğradığınız sarımsağı, iri doğradığınız biberleri ve küp şeklinde doğradığınız domatesleri ekleyip 10 dakika daha pişirin. Et suyunu ve kekik dışındaki baharatları ilave ederek altını kısın ve ortalama 20 dakika daha pişirin. Kekiği ekleyip ocaktan alın.