“Çocuk Gibi Bak”a Amerika'dan birincilik

“Çocuk Gibi Bak” projesi, Facebook’un sponsorluğuyla yürütülen üniversitelerarası “Peer to Peer (P2P) Global Digital Challenge”ta, tüm dünyadan 53 proje arasında birinci olmayı başardı.
Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan her alandaki nefret söylemine ve ayrımcılığa karşı dikkat çekmeyi ve üniversite öğrencilerinin bu konuda farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan yarışmada “Çocuk Gibi Bak” projesinin final sunumu, Amerika’nın başkenti Washington’da İzmir Ekonomili öğrenciler tarafından yapıldı.
İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu, öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerinin yanı sıra, entelektüel birikim ve sosyal sorumluluk duygularının da en üst düzeyde olması için çalıştıklarını vurguladı.
Prof. Dr. Uzunoğlu, “Öğrencilerimizin hem yerel hem de evrensel gelişmelere duyarlı, toplumsal konuları sorgulayan, gerektiğinde harekete geçebilen dünya vatandaşları olmasını hedefliyoruz. İki dönemdir sürdürdüğümüz Çocuk Gibi Bak projesi kapsamında pek çok Suriyeli çocukla bir araya geldik, etkinlikler düzenledik. Çocuk Gibi Bak projesi artık Türkiye sınırlarını aştı ve uluslararası platforma taşındı” dedi.
İEÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje danışmanı Doç. Dr. Selin Türkel de, ele alınan konunun yerel düzeyin ötesinde evrensel bir konu olduğunu belirterek, “Çocuk Gibi Bak projesi, ‘Erasmus+ Yapılandırılmış Diyalog’ kapsamında Türkiye’den onlarca başvuru arasında destek almaya hak kazanan dört proje içine girdi. Önümüzdeki süreçte, nefret söylemine karşı çözüm geliştirmek için yurtdışından üniversitelerin de katılımıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Öğrencilerimiz, birincilik sertifikalarını Facebook Küresel Politikalar Sorumlusu Monika Bickert ve EdVenture Partners Yönetim Kurulu Başkanı Tony Sgro’dan aldı.
Projenin danışmanlığını İEÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Türkel ve İEÜ Öğretim Görevlisi ve Reklamcılar Derneği 12. Dönem Başkanı Aytül Özkan yürüttü.
Projede İletişim Fakültesi öğrencileri Aslı Dinmez, Burcu Durmaz, Bülent Kalaycı, Cem İpek, Ceren Çağıral, Ece Lara Alanyalı, Elif Tanınmış, Elif Altıntaş, Erdem Ünal, Ezgi Keskin, Furkan Güneri, Süleyman Görkem Güllü, Gözde Şenol, Melis Nur Demirkol, Serra Evci, Sinem Güdücü, Umutcan Öztürk ve Volga Ayasku çalıştı.
2018 yılı başından beri yürütülen projede, mülteci çocuklar ile üniversite öğrencilerini bir araya getiren Sokak Oyunları Şenliği, Altınordu U12 Futbol Kupası ve kurabiye yapımı, fotoğraf, doğaçlama tiyatro atölyeleri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi.
Etkinliklerde çekilen fotoğraflar ise iki dönem boyunca Agora Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen iki farklı sergide izleyiciler ile buluştu. Proje ekibi aynı zamanda İEÜ Çocuk Gelişimi bölümünden çocuklarla doğru iletişim kurabilme adına eğitim alırken, Mülteci-Der’den de ülkemizdeki mülteci durumu hakkında önemli bilgiler edindi.
Çocuk Gibi Bak bu sene başarılı iş birliklerine imza attı. Travma yaşamış çocuklarla rehabilitasyon çalışmaları yapan Maya Vakfı, sanat terapilerinde çocukların iç dünyalarını resmetmelerine olanak tanıdı. Kasım 2018’de, sanat terapilerinde çocukların yaptığı resimlerden oluşan “Hoş Geldin Çocuk!” resim sergisi, İzmirliler’le Mavibahçe Alışveriş Merkezi’nde buluştu.
Unicef’in ilgisini çeken proje Ankara’ya davet edildi ve Unicef’ten Gönüllü Yönetimi ve Gönüllülük eğitimleri aldı. Proje ekibi Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerde de projeyi tanıtarak Çocuk Gibi Bak’ı ulusal boyuta taşıdı.