KALP HASTALIKLARI İÇİN ERKEN UYARI SİSTEMİ

Kalp hastalıklarını “önceden” Elektrokardiyografi (EKG) işaretleri üzerinden tespit edebilecek sistem geliştirildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Türker İnce, Tampere Teknoloji Üniversitesi İşaret İşleme Bölümünden Prof. Dr. Moncef Gabbouj ve Katar Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Serkan Kıranyaz ile birlikte, sağlıklı insanların kalp sağlığını izleyerek, hastalıklar için erken evrede uyarı verebilen yeni bir sistem geliştirdi.
Doç. Dr. İnce, sağlıklı bir insanın EKG işaretleri kullanılarak gelecekte olası kalp hastalıklarını tespit edebilecek erken uyarı sistemini işaret işleme ve makine öğrenmesi alanlarında kendilerinin önerdikleri yeni teknikleri uygulayarak geliştirdiklerini belirtti. Çalışmanın uluslararası patenti için başvuru yapıldı ve sistemi anlatan bilimsel çalışma akademik dünyada saygın bir noktada olan Nature - Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
Dünya genelinde her yıl 7 milyondan fazla insanın kalp hastalıkları sebebiyle yaşamını yitirdiğini, bugünün en ileri teknoloji EKG monitor ve tanı cihazları kullanılsa bile bazı kalp anormalliklerini ortaya çıktığı anda tespit edebilecek sağlam ve güvenilebilir bir çözümün henüz bulunmadığını aktaran İEÜ Elektrik –Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker İnce, hastalıkların erken evrede belirlendiğinde tedavilerinin daha etkili olduğunu ve bu sebeple kalp hastalığına karşı erken uyarı verebilen kişiye özgü kalp sağlığı izleme sistemini yarattıklarını kaydetti. Dr. İnce, “Bugüne dek yapılan çalışmalarda çoğunlukla sağlıklı bir insanın hastalıklı olabilecek kalp atışları diğer hasta insanların mevcut EKG verileri ile karşılaştırılarak veya bunlar üzerinden öğrenilerek yapılmaktadır. Ancak sağlıklı insanların EKG işaretleri biçimsel değişkenlik ve anormallikler gösterebildiğinden bu tip genel amaçlı modelleme veya öğrenme tekniklerinin başarılı uygulanabilmesi mümkün olamamaktadır. Önerilen yeni yaklaşıma göre kalp ile ilişkili bozulmalar işaret alanında yapay olarak modellenerek, sağlıklı bir insanın olası hastalıklı kalp EKG işaretlerinin sentezlenmesi mümkün olabilmekte ve bu sayede gerçek bir kişiye özgü kalp sağlığı izleme ve önceden uyarı sistemi gerçeklenebilmektedir” dedi.
‘Anında bildirim mobil cihazlarda olacak’
Bu alanda en sık kullanılan EKG veritabanları üzerinde yapılan performans testlerinde uzman kardiyologların kalp hastalıklarını erken tespit etme yeteneklerini taklit etmeyi başaran bu sistem çözümünün, gerçek-zamanlı ve kalp izleme amacıyla düşük maliyetli mobil taşınabilir cihazlara uygulanabileceğini ifade eden Doç. Dr. İnce, kişide kalp rahatsızlığı olmasa bile kalp atışlarında herhangi bir değişim olduğuna ilişkin uyarının verilebileceğini belirtti.