ÇİN UZAY İSTASYONU TİANGONG 2 TÜRK SEMALARINDA

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bünyesinde kurulan Uydu Takip Grubu, Çin Uzay İstasyonu Tiangong 2’yi, İtalya, Yunanistan ve Türkiye – Çanakkale üzerinden 380 km yükseklikte geçerken yaklaşık beş dakikalık süreyle gözlemledi. Tiangong 2 Türkiye semalarından geçerken saat 22.10 itibariyle İzmir’den sadece 480 km’lik bir uzaklıkta bulundu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Hazırlık Sınıfı Öğrencileri Ceyda Yenilmez ve Erdem Bulut Yavaş, gök günlükleri ve uydu takip yazılımı kullanarak bu etkinliğin görsel ve fotoğrafik gözlemlerini gerçekleştirdi. Takip Grubunun Danışmanı Dr Fabrizio Pinto da, aynı anda Urla’da, sabit bir tripod üzerine yerleştirilmiş Canon Rebel kamera kullanarak, Tiangong 2’nin Ursa Minor takımyıldızından geçerken ki hareketini uzun pozlama tekniğiyle çekti.
Daha önce Caltech NASA/ Jet İtici Güç Laboratuvarında görev alan İEÜ Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fabrizio Pinto, “Uydu Takip Grubu’nun hedefi dünya yörüngesine yakın ya da dünyadan yaklaşık olarak bir milyon kilometre uzaklıkta bulunan herhangi bir gözlemlenebilen uzay aracının, uzay çöplüğünün ya da asteroitler de dâhil olmak üzere başka nesnelerin hareketinin çalışılmasıdır. Uydu Takip Grubu, sayıları yaklaşık yirmiyi bulan Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencilerinden ve diğer mühendislik bölümlerinden katılan öğrencilerden oluşuyor” dedi.