D-8 ÜLKELERİNDEN EĞİTİMDEN TİCARETE İŞBİRLİĞİ

D - 8 ülkeleri olarak anılan Bangladeş, İran, Nijerya, Türkiye, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Malezya ülkeleri, eğitimden ticarete dek iş geliştirme kararı aldı. ‘D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı’ için kente gelen 30'un üzerinde temsilci eğitim alanında işbirliği için İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) biraraya geldi.
İEÜ Mütevelli Heyet ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bizim hedefimiz; önümüzdeki 10 yılda kendi uydumuzu uzaya göndermek. Bugün ünlü markaların binlerce dolara sattığı ürünler fason olarak Türkiye’de üretiliyor. Bu nedenle aramızdaki ilişkileri arttırıp, ticaretimizi geliştirmeliyiz. Kendi markalarımızı yaratmalıyız” dedi.
İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara seslenen Başkan Demirtaş, bugüne kadar D-8 ile ilgili hiçbir toplantı düzenlemediklerini, yapılanlara da katılmadıklarını belirterek, ülkelerin her türlü işbirliğini geliştirmek zorunda olduğunu kaydetti. D-8 ülkelerinin çok büyük bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Başkan Demirtaş, ticaretin geliştirilmesi için önemli adımlar atılabileceğini söyledi. Başkan Demirtaş, “Ülkeler; ticaret, sanayi, teknoloji ile büyüyebilir. Böyle bir toplum ise eğitim sayesinde yetişir. Biz de eğitime çok büyük önem veriyoruz. Sizlerle de eğitim alanında işbirliği yapabiliriz. Buradan ilk adımı ben atıyorum ve sizlerin birinci derece yakınlarına da tıpkı kendi üyelerimize yaptığımız gibi yüzde 15 indirim sağlayacağız” dedi.
'Fason üretim değil marka olmalıyız'
Türkiye’nin moda ve tasarım eğitiminin yanı sıra konfeksiyon ile hazır giyim üretiminde de son derece önemli bir konuma sahip olunduğunu belirten Başkan Demirtaş, “Bugün gidip, Paris’ten, Londra’dan binlerce euroya elbiseler alınıyor. Oysa ki, dünya markası olan firmaların çoğu bu ürünlerini Türkiye’de fason olarak yaptırıyor. Ama o markaların etiketiyle birlerce dolara satılıyor. Aynı ürün burada 30 ila 50 dolar arasında. İşte böyle olunca o ülkelerin de hizmetkarı durumuna geliyoruz. Ama artık biz kendi modamızı yaratmalıyız” diye konuştu.
'İzmir Ekonomi, 8 ülkede model olacak'
Üniversitede 62 ülkeden 128 yabancı öğrenci olmak üzere toplam 10 binin üzerinde öğrenciye eğitim verildiğine dikkat çeken Başkan Demirtaş, şunları söyledi:
“8 fakültemiz var. Şimdi de 260 yataklı hastane yapmaya başlıyoruz. Sizler de kendi ülkelerindizde bunu yapabilirsiniz. İzmir'de yaptıklarımızı model olarak ele alabilirsiniz. Bunlar bir idealle başladı ve bugün bu noktaya geldik. Yakında kolejimizi de kuracağız ve ilkokuldan itibaren çocuklarımıza 3 dil öğretmeye başlayacağız. Orada geleceğin öğrencilerini hayata hazırlayacağız. Yine kurduğumuz Havacılık ve Uzay Bölümü’nde de 10 yıl içinde kendi uydumuzu yapma hedefi koyduk."
İEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Aşkar da, üniversitenin farklı ülkelerden gelen çok sayıda öğrenciye ev sahipliği yaptığını, İngilizce anadilde eğitim verdiklerini ve ikinci yabancı dilin zorunlu olduğunu söyledi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinin de tanıtım sunumları yaptığı etkinlikte D-8 ülkeleri ticaret odası üyelerinin 1’nci derece yakınlarına yüzde 15 oranında indirim sağlayacak protokol imzalandı. Törenin ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nün Ege Restoran'da hazırladığı Ege yemekleri yenilerek kent turu yapıldı.