UNUTKAN HASTALARA AKILLI İLAÇ TESLİMATÇISI

Reçeteyi uygulamakta sıkıntı yaşayan hastaların hayatı kolaylaşıyor. Hastaların ‘İlaç saatini kaçırdım”, “Bugün ilacımı almayı unuttum”, “Acaba ilacımı ikinci defa mı içtim” endişeleri İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencilerinin geliştirdiği “Akıllı İlaç Teslimatçısı” projesiyle son bulacak. Yoğun ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olanlar için geliştirilen sistemde, ilaçlar alım saatlerine ve çeşitlerine göre sınıflandırılıyor. İlaç alım saati geldiğinde, ilaçlar alım bölmesine düşüyor ve hastayı ilacını alması için ses ve titreşim ile uyarıyor.
İEÜ Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Yiğit Yüksel, İpek Parmak, Ahmet Ildırım, Ertuğrul Şen’in İEÜ Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin danışmanlığında yürüttükleri çalışma sayesinde diyabet, kalp, KOAH, tansiyon, bunama gibi sürekli ilaç kullanılan hastalıkların tedavi sürecinde aksama yaşanmayacak.
İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Yiğit Yüksel, “İlaç reçetelerini takip etmede başarısız olan hastalar için akıllı ilaç teslimatçısı sistemini tasarladık. Özellikle Alzheimer hastaları ilaç aldıklarını unutuyor veya unutkanlıktan dolayı normal dozun üzerinde ilaç alıyor. Bu durum hastaya ciddi zararlar verebiliyor. Geliştirdiğimiz sistemle bunun önüne geçiyoruz. Sistem, alınması gereken ilaçları alım saatlerine ve çeşitlerine göre sınıflandırılmasını sağlıyor. İlaç alım saati geldiğinde, ilaçlar alım bölmesine düşüyor ve hastanın ilacını alması için ses ve titreşim ile uyarıyor” dedi.
‘Cebe giren akıllı ilaç deposu’
Cihazın kilit haznesi bulunduğunu, bu sayede sadece uygun görülen doz oranında alım yapabildiğini aktaran Yüksel, hastanın herhangi bir biçimde diğer haznelerde bulunan ilaçlara erişimi mümkün olmadığını söyledi. Yüksel, “Cihazın kilit sistemiyle doz veya yanlış ilaç alımı gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Hastaların ilaçlarına erişimleri, doktor tarafından uygun görülen saatlerde yapılıyor. Bu nedenle sistem, ilacın alım saati gelmeden hastanın ilaca erişimini mümkün kılmıyor. İlaç alım saatleri, dozları ve hastanın ilaç alımları da sistem bünyesinde kayıt ediliyor. Böylece, doktor, eczacı ve hasta yakınları, bu sayede hastaların tedavi takiplerini kolayca yapılabiliyor. Ayrıca, sistem birden fazla cihazın aynı anda kullanımı için uyumludur. Cihaz cep boylarında olduğu için de hastalar tarafından kolaylıkla taşınabiliyor” diye konuştu.