FRANSA’DA MUTFAĞIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENECEKLER

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünya gastronomi başkenti olarak anılan Fransa’nın Lyon kentindeki Aşçılar Birliği (Les Toques Blanches Lyonnaises) Kurumu şefleriyle “Kışa ‘hoş geldin’ yemeği” hazırladı. İEÜ Cam Restoran’da gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler 2014 Fransa En İyi Aşçı Ödüllü Joseph Viola, Pasta ve Çikolata Ustası Fransız Şef Sebastian Bouillet’in öncülüğünde yemek ve tatlı yaptı. Gecede, Şef Viola’nın sürpriziyle Fransa’da staj yapmak için başvuran 23 öğrencinin kabul edildiği ve şef adaylarının 3 ay boyunca Fransa’nın ünlü restoranlarında eğitim alma hakkı kazandığı da açıklandı. Öğrenciler, sevinç çığlıkları atarken, İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş da duygulu anlar yaşadı.
Başkan Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yola sadece hayalle başladıklarını kaydederek, “’Yapamazsınız, başaramazsınız’ dediler. Burası bir kumarhane oteliydi, ‘biz burayı üniversite yapar mıyız’ dedik. İnandık önce! Başlangıçta 300 öğrenci vardı. İnşaat sesleri arasında eğitim gördüler. Buradaki kafenin adı “Le Şantiye Kafe”ydi. Ama öğrencilerimizin hepsi inandı, güvendi ve muhteşem bir başarı elde edildi. Joseph Viola, dünya çapında bir şef olarak buraya geldi. Biz ‘her öğrencimiz Fransa’ya gidemiyor, gidemeyenlere ne diyeceğiz’ diye düşünürken, Şef Joseph başvuran bütün öğrencilerimizi davet etti” dedi.
‘İzmir, Gurme Şehirler Birliği’ne Giriyor’
Kendisinin mutfağı çok sevdiğini, İEÜ’de mutfak sanatları ve yönetimi bölümünün olmasını istediğini anlatan Başkan Demirtaş, “Şef Joseph Viola’nın katkısıyla İzmir, “Gurme Şehirler Birliği”ne giriyor. Ocak ayında yine beraber olacağız. İzmir – Lyon beraberliği olacak. Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’müzün şeref köşesine Joseph’in ismini yazacağız” diye konuştu.
‘Tüm Sınıfı Beğendik’
2014 Fransa En İyi Aşçı Ödüllü Joseph Viola da, öğrencilerle çok güzel yemekler yaptıklarını belirterek, “İlk geldiğimde beni misafirperverlikle karşıladınız. Bu seferki gelişimde bana ünlü pastacı ve tatlıcı Sebastian Bouillet eşlik etti. Lyon’da 5 ve Tokyo’da da 2 mağazası var. Geçen sene başladığımız çalışmalarımızda başarıya ulaştık. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri bizim restoranlarımızda staj yapıyor. 2 yıl önce 2, geçen yıl 10 öğrenci geldi. Fransız şefler olarak yabancı öğrencileri restoranlarımızda ağırlamak ve bildiklerimizi onlara aktarmak bizim için çok önemli. 2015 Haziran ayında 23 öğrenci bize katılacak” dedi.
‘Hedef Büyük’
Pasta ve Çikolata Ustası Fransız Şef Sebastian Bouillet de, İzmir’e ilk kez geldiğini, dünyanın her yerini gezdiğini ancak böyle bir misafirperverlik ve mesleğine âşık öğrenciler görmediğini söyledi. Bouillet, öğrencilerle birlikte pastacılık konusunda büyük projelere imza atacaklarını ifade etti.