BAYAT EKMEKLER BÖREK OLUYOR
Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe gitmesine öğrenciler “dur” diyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde okuyan kardeşlerinin “Ekmeğimize Sahip Çıkalım” projesine destek vererek, lise öğrencileriyle mutfakta 5 bayat ekmekten 30 kişilik börek yaptı.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Osman Sezener yönetiminde mutfağa giren öğrenciler, Türkiye’de üretilen ekmeğin yüzde 5,9’nun israf edildiğini, bunun günde 6 milyon ekmeğe denk geldiğini belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı araştırmaya göre bu israf yılda 1 milyar 546 milyon liraya mal oluyor. Oysaki bu parayla çok sayıda okul, hastane gibi sosyal konutlar yapılabilir. Ekmek israfına karşı Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerimizin geliştirdiği “Ekmeğine Sahip Çık” projesinde işbirliği yapıyoruz. Hem onlara destek oluyoruz hem de ekmek israfına dikkat çekiyoruz” dedi.
‘Ekmek çöpe gitmesin’
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Sarp Oktay, liseli kardeşleriyle ortak bir çalışma içinde olduklarına değinerek, bayat ekmekleri çöpe gitmesi yerine çeşitli tariflerle değerlendirdiklerini söyledi.
‘Bayat ekmek yeni lezzetlere yelken açtı’
Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Büşra Karaman da, ekmekten börek yapıp güzel bir sunum yapmak istediklerini kaydederken, yine 11. Sınıf öğrencisi Gülşah Bellik, milyonlarca ekmeğin atılması yerine sofralarda yeni bir lezzet olarak yer alabileceğini ifade etti.
EKMEK BÖREĞİ TARİFİ (30 kişilik)
MALZEMELER
5 adet bayat ekmek
1 lt. süt
100 gr. tereyağı
6 adet yumurta
200 gr. kaşar peyniri
500 gr.tuzsuz beyaz peynir
Bir çay bardağı zeytinyağı