İZMİR EKONOMİ HALK SAĞLIĞINDA ÖNCÜ OLACAK

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), sağlık alanında toplumun sorunlarına yanıt vermek üzere yola çıkıyor. İEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından güncel ve toplumu ilgilendiren sağlık sorunları hakkında Eko-Sağlık Toplantıları gerçekleştiriliyor. Alanındaki uzman konuklar, yerel halkın bulunduğu alanlarda grip, evde hasta bakımı, yaşlı bakımı, obezite gibi farklı başlıklar altında bilgilendirme toplantılarında deneyimlerini paylaşıyor.
İEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Çağ Çal, İEÜ’nün kurulduğu günden bu yana İzmirlilere bilginin aydınlığını taşımayı görev edinmiş bir kurum olduğuna dikkat çekerek, “Üniversitemizin sağlık alanında eğitim verme kararı ve bu yapılanmanın başlamasıyla birlikte hiç şüphesiz bu alanda da projeler üretilmeye, sağlıkla ilgili bilgilerin halka taşınması için gerekli çalışmalar yapılmaya başlandı. Ayda bir defa ardışık olarak Balçova ve Narlıdere’de toplantılar yapacağız. Bugünün sorunları olan evde bakım, yaşlı bakımı, çağımızın sorunu şişmanlık ilgili konularda çözüm önerilerinin anlatılacağı toplantılar düzenleyeceğiz” dedi.
Prof. Dr. Çal, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde Narlıdere Belediyesi’nin işbirliğinde Eko – Sağlık Toplantıları’nın ilkini gerçekleştirdiklerini, Prof. Dr. Çağrı Büke’nin grip hakkında vatandaşları bilgilendirici açıklamalarda bulunduğunu söyledi.
Mevsimsel Gripte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eko – Sağlık Toplantıları’nın ilkine katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, grip hastalığının her yıl kendisini değiştirdiğini belirterek, “Boğaz ağrısı, kuru öksürük, kişide ateş yüksekliği, bağ ağrısı, kas ve eklem ağrısı, karın ağrısı, ishal varsa bu griptir. Hasta en fazla bir haftada düzelir. Bir tek kuru öksürük haftalarca sürebilir. Ateş bir haftadan sonra da devam ediyorsa telaşlanmalı. Zatüre uyarısı olabilir” dedi.
Hastaların yakınmaları, basit kan tahlilleriyle hastalığın tanısının konulduğunu belirten Prof. Dr. Büke, gribin tedavisinde antibiyotik kullanımının yeri olmadığını söyledi. Prof. Dr. Büke, “Gripte yeri olan antiviral ilaçlardır. Ateş düşürücü ilaçlar gerekmedikçe kullanılmamalıdır” diye konuştu.