TÜRKİYE, KENDİ OYUNLARINI ÜRETECEK!

Bilgisayar oyunları akıllı telefonların ve tabletlerin de devreye girmesiyle günlük hayatın vazgeçilmezleri arasındaki yerini güçlendirdi. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nun (TÜDOF) raporuna göre dünya genelinde 1 milyarın üzerinde insan dijital oyun oynuyor ve sektörün büyüklüğü yaklaşık 75 milyar doları buluyor. Türkiye ise bu büyük pastada ancak tüketici olarak yer alıyor. Süreci tersine çevirmek isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) bir ilki gerçekleştirdi. Üniversite diplomalı oyun yazılımcıları, çok yakında sektördeki yerlerini alacak.
Kendi oyunlarını geliştirmek isteyen gençler, ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Bölümleri kapsamında açılan Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programı’nda eğitimlerini sürdürüyor. Bilgisayar oyunları sektörünün Hollywood filmlerinden daha büyük bütçeli bir hale dönüştüğünü vurgulayan İEÜ Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akcan, Türkiye’de ilk kez lisans düzeyinde bir yükseköğretim programı kapsamında verilen eğitimle gençleri tüketici olmaktan çıkartıp üretici olmaya yönlendirdiklerini söyledi.
‘Dedeler, anneanneler de oyun oynuyor’
Dijital oyun sektörünün önümüzdeki dönemde de en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Akcan, Türkiye’de bu alanda ciddi bir potansiyel olduğunu kaydetti. Bilgisayar oyunu üretmenin sermayeden bağımsız gerçekleşme gücüne işaret eden Yrd. Doç. Dr. Akcan, şunları söyledi:
“Türkiye'de dijital oyun kullanıcılarının sayısının yaklaşık 22 milyon olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde sadece gençler oyun oynamıyor. Tabletlerin her eve girmesiyle ileri yaş grupları da oyun oynuyor. Oyunu yapma bütçeniz sadece bilgisayara ve becerinize bakıyor. Maliyet yüksek değil. Oyunu açtığınızda dünyaya ulaşıyorsunuz. ‘Ben araba yapacağım’ dediğiniz zaman şartlar zorlar ama ‘ben oyun yazacağım’ dediğiniz zaman yurt dışıyla daha adil rekabet şansınız var. Öğrencilerimiz, zaten oyun oynama uzmanı. Biz onları nasıl oyunu tasarlayacaklarına, hayata geçireceklerine yönlendiriyoruz. Gündemden de faydalanıyorlar. Güncel olayları oyuna yöneltebiliyorlar. Amacımız, daha da gelişecek olan bilgisayar oyunları sektöründen öğrencilerimizi yaratıcılığa, katma değer üretmeye yönlendirmektir. Bilgisayar oyunları üretmek isteyen öğrencilere, gerekli tüm alt yapı ve tam donanımlı eğitimi veriyoruz.”
‘Oyun macerası 3. sınıfta başlıyor’
Bilgisayar ya da Yazılım mühendislikleri bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin 3. Sınıf olduklarında başvurabildiklerini ve 7 ayrı dersle Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programında öğrenim gördüklerinin bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Akcan, öğrencilerin eğitimleri süresince 4 farklı oyun geliştirdiğini, tezlerini de yine oyun geliştirerek tamamladıklarını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Akcan, İEÜ Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programında öğrencilerin, Bilgisayar Grafiği, İleri Düzeyde Oyun Geliştirme, Bilgisayar Oyunlarında Yapay Zekâ, Ağ Programlama, 3B Modelleme ve 3B Animasyon gibi dersler aldığını söyledi.
“Öğrenciler kendi oyunlarını üretiyor”
İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş da, sundukları eğitim sonucu öğrencilerin mezun olduklarında isterse kendi şirketini kurabileceğini, isterse bir oyun şirketine girip çalışabileceğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Alankuş, “Öğrencilerimiz, farklı alanlardaki insanlarla uyumlu, verimli performans sergileyebiliyor. Oyun sürecinin tümüne hâkim olarak mezun oluyorlar” dedi.
‘Poopy Chico’nun hızlı yükselişi’
Ders bitirme projelerinde oluşturdukları oyunları önce bölümün web sitesine yüklediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Alankuş, ardından öğrencilerin oyunları android marketlere verdiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Oluşturdukları Poopy Chico adlı oyunun indirilme düzeyi 12 bin civarında, her geçen gün de artıyor. Öğrencilerimiz yaptığı oyunları bu tür marketlere yüklemek zorunda. Oyun bir ay boyunca bağımsız oyuncular tarafından oynanıyor. Yorumlar alınıyor. Oyunun böylelikle eksikleri gideriliyor, son haline ulaşıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sektör için hazır, tam donanımlı bilgisayar oyunlarının yaratıcıları yetişiyor.”