İZMİR EKONOMİLİ ŞEFLER, YILDIZLI EGE MUTFAĞI İÇİN YOLLARDA

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Ege'nin yemek kültürünü oluşturan otları yerinde öğreniyor. Seferihisar Üretici Pazarı'nda Ege otlarını inceleyen öğrenciler, bölgede yetişen otların toplanmasını da öğrendi. Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi kapsamında Seferihisar'a giden geleceğin şeflerini, İlçe Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer, karşıladı. Yöredeki çiftçiler ve pazarcılarla sohbet eden öğrenciler, Ege'ye özgü otların tarladan tezgâhta ve ardından sofralara gelinceye dek tüm aşamalarını öğrendi. Öğrenciler, topladıkları bilgileri derleyerek proje kapsamında Ege otlarını anlatan bir kitapçık da hazırlayacak.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nün önemli paydaşları arasında yer aldığına dikkat çekti. Geçmişin deneyimini bugüne taşıdıklarını, genç şeflerin ise yarınlara umut olduğunu belirten Soyer, “Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Seferihisar'ın geleneksel mutfağını daha anlamlandırmak ve gençlerle geleceğe taşımak istiyoruz. 'Ege Mutfağı' dediğimiz zaman en önemli unsurlardan biri otlardır. Gençlerle birlikte yerinde otları tanıyıp, bu otların nasıl toplandığını, nasıl pişirildiğini ninelerimizden nasıl bize geldiğini ve bu mutfağı nasıl geliştirebileceğimizi paylaştık" dedi.
"Ege Mutfağını gençler geliştirecek"
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi Koordinatörü Sırma Güven de, Fransa'nın Lyon kentindeki ‘Les Toques Blanches du Monde’a bağlı Aşçılar Birliği ile birlikte yürütülen çalışmaların kapsamında yıl boyunca düzenli araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Sırma Güven, Ege Mutfağının dünya mutfakları arasındaki haklı yerini alabilmesi için Michelin ödüllü Fransız şeflerle çalıştıklarını ifade ederek, Seferihisar'da bu kapsamda yaptıklarını şöyle anlattı:
"Öğrencilerimiz, üreticilere, Ege otları üzerine sorular sordu. Notlar aldı. Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi kapsamında, Ege otları üzerine bir kitapçık hazırlamak istiyoruz. Üretimden tezgâha gelene kadar ki bütün aşamalarını gördük. Ot topladık, konuyla ilgili bilgilendik. Ege mutfağının temelinde ot yemekleri var. Bunu biraz daha geliştirmeyi istiyoruz. Otlar ile farklı yemekler üretmek istiyoruz. Ege mutfağını geliştirecek olan da öğrencilerimiz olacak."
Öğrenci Şefler Ne Düşünüyor?
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Sarp Oktay, Ege Mutfağını geleceğe taşıyacak olanlar bizleriz. Bunun için öncelikle konuya hakim olmamız, inceliklerini öğrenmemiz gerekiyor. Yörede yetişen Ege otlarını tanıma olanağı yakaladık. Bu otların organik ve tarımsal olarak nasıl yetiştirildiğine yönelik bilgi aldık. İsimlerini, yararlarını nasıl yemekler yapıldığını öğrendik. Mesleğimiz açısından çok yararlı bilgileri yerinde gördük. Edindiğimiz bilgiler, mutfakta farklı lezzetleri dünya standartlarında üretmemiz için bizlere ışık tuttu.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Yağız Mete Derelioğlu da, “Ege Mutfağına farklı bir bakış açısı kazandırmak istiyoruz. Ege otlarının neler olduğunu, farklı neler yapabileceğimizi yerinde gördük. Lokal ürünlerle ortaya çıkan ürünlerin örneğin kavurması yapılıyor, yumurtayla tüketiliyor. Farklı bakış açısı getirilmek adına biz bu ürünleri tanıdık. Otların hangi şartlarda yetiştiğini, dönemlerini öğrendik. Geleceğe güvenle bakmak için geçmişi ve bugünü iyi irdelemeliyiz. Biz bunu yaptık.