İDRAR RENGİNDE SAKLI TEHLİKE

Günümüzün yoğun stresli yaşamıyla birlikte sağlıklarını, geri plana atanlara seslenen uzmanlar, düzenli doktor kontrolünün unutulmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor. İdrarda gözle fark edilecek oranda kan görülmesinin çeşitli hastalıkların habercisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kişilerin üroloji hekimine başvurmasını öneriyor. Uzmanlar, idrar renginde fark edilen kırmızılığın, mesane kanseri kapınızı çalmadan araştırılması gerektiğini söylüyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağ Çal, sağlıklı bir kişinin idrarında çok az sayıda alyuvar olarak adlandırılan kırmızı kan hücresinin bulunduğunu, ancak bu durumun normalden fazla olması durumunda birçok hastalığın habercisi olabileceğini söyledi. Sadece mikroskopla saptanabilen idrar yolları kanamalarının farklı uzmanlık alanlarındaki hekimler tarafından tesadüfen saptandığını belirten Prof. Dr. Çal, “İdrarın kırmızı olarak görülmesine neden olacak kadar kanamanın bulunması son derece önemli bir bulgudur. Kanamanın şiddetine bağlı olarak bazı hastaların idrarında kan pıhtılarına da rastlanabilir. İdrarda aşırı kan olması ve pıhtılar hastalarda idrar yapma zorluklarına yol açabilir. İdrar yollarındaki taşlar, alt idrar yolları iltihaplanması ve böbreklerden başlayarak tüm idrar yollarında görülün iyi ya da kötü huylu tümörler; yani mesane kanseri gözle görülür kanamaya yol açabilir” dedi.
Sigara içenler, risk altında!
Prof. Dr. Çağ Çal, kanlı idrar yapmayla ilişkilendirilebilecek karın ağrısı bulunmasının hekimlerin tanı koymasında etkili rol oynadığını söyledi. Özellikle sigara kullanan kişilerde kanlı idrar görülmesinin çok önemli bir bulgu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çal, mesane kanserinin sigara kullananlarda 9 kat daha fazla görüldüğünü belirtti.
Mesane kanserinin 50 yaş üzerinde ve erkeklerde sık rastlanan bir tümör olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çağ Çal, şunları söyledi:
“Birçok hastada tekrarlayan ağrısız kanlı idrar yapma şikâyeti görülür. Kanamanın aralıklı olması sıklıkla hastaların doktora daha geç gitmelerine neden olmaktadır. Yine aralıklı kanama üşütme, az su içme gibi gerekçelerle ilişkilendirilerek doktora başvurulması geciktirilmektedir. Kuaförler, kuru temizlemeciler, boya, petrol, plastik ve lastik sanayinde çalışan bireyler de iş yaşamlarında kullandıkları kimyasallar nedeniyle risk altındalar. Şüphe duyulan hastadan doku örnekleri alınarak hastalığın teşhisi konulur. Eğer hastaya mesane kanseri tanısı konulursa tümörün dokudaki derinliğine göre ek tetkikler ya da cerrahi girişimler dâhil tedaviler uygulanması gerekir. Kanlı idrar yapma ihmal edilmeden mutlaka üroloji uzmanına başvurulması gereken önemli bir şikâyettir.”