SICAK ŞARAP “PAKETE” GİRDİ

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Ceren Cengiz, üniversite bitirme projesi olarak “Phyre Sıcak Şarap Seti” üretti. 2 sıcak şarap bardağı, 2 seramik ocak, 2 mum, 6 kuru meyve ambalajı ve tütsü barındıran setle birlikte sıcak şarap sevenlere pratik çözüm sunan Cengiz, bu projesini yakın gelecekte seri üretime geçirecek.
Cengiz, özellikli kış gecelerinde sıcak şarabın doyumsuz etkisi olduğuna değinerek, “Yıllardır keman çalıyorum. Sıcak şarap ritüelini kemanla bağdaştırdığım için bitirme projemde sıcak şarap seti tasarlamaya karar verdim. Müzikte Leopold Auer’in bir hikâyesi beni çok etkiler. Auer, der ki; ‘kemanı önce yavaş çalışınız, daha sonra daha yavaş çalışınız, en sonunda en yavaş çalışınız.’ Öğrencileri sorar; ‘Peki, ne zaman hızlı çalacağız?’ Ünlü müzik adamı ‘konserde’ yanıtını verir. Bunu kendime ilke edindim” diye konuştu. Ceren Cengiz, ünlü müzisyenin sözlerini, şarap ritüeli ile eşleştirdiğine dikkat çekti. Cengiz, sıcak şarap sırları hakkında şunları söyledi:
İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, yaratıcılıklarını üniversite bitirme projeleriyle gün yüzüne çıkartıyor. Sıcak şarap severlere pratik bir sunum hazırlayan Ceren Cengiz, Phyre adını verdiği setle şarapçılıkta yeni bir çağ açıyor.
“Sıcak şarap aceleye gelmez, alkolünü kaçırmayacaksınız. Tadına vara vara, yavaş yavaş içeceksiniz. Phyre'nin gizemli yolculuğu böyle başladı. Yaptığım araştırmalar sonucunda Türkiye’de sıcak şarap sunumlarında tasarım bazında bir çalışma olmadığını fark ettim ve bu alana yöneldim. Şarabın doğası gereği sunumunun cam bardakta olması gerekir. Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik Bölümü öğretim üyelerinin yardımıyla 3 parçalı kalıp aldık. Kalıpla birlikte Denizli Şişecam’a giderek, gerekli prosedürlerden sonra üfleme yöntemiyle sıcak şarap kadehini ürettirdim. Sıcak şarabın pişmesi için ocağı seramikten tasarladım.”
Phyre adını verdiği sıcak şarap setinde gerekli her detayın bulunduğuna işaret eden Cengiz, “Tüketiciyi özgür bırakmak ve sıcak şarap severlere yeni bir deneyim yaşatmak için baharat ambalajlarında kuru elma, portakal ve yaban mersini kullandım. Bu üç meyve sıcak şaraba en çok yakışan meyvelerdir. Phyre sıcak şarap seti, sıcak şarap üreticileri için tasarlanmış bir set olduğu gibi restoranlarda sıcak şarap sunulurken de kullanılabilir. Şu an seri üretime başlamadım ancak bu yönde gelen teklifleri değerlendiriyorum” diye konuştu.