Zeytinin Yolculuğu

Tarih : 03 NİSAN 2024-03 NİSAN 2024
Saat : 13:30-17:30
Yer : D211
Açıklama :
Zeytin ve zeytinyağına dair karşı karşıya geldiğimiz sorunlarının başında artan nüfus, üretim maliyetleri, kapitalist pazar baskısı ve rekabeti, denetimsizlik gibi tetikleyicilerin neden olduğu; nicelik odaklı yanlış işleme teknikleri, hatalı koruma koşulları, kalite yönetimi eksikliği, zararlı kimyasalların dahiliyeti, kostik ve tağşiş gibi uygulamalar ve bunların sonucu olarak hayatımıza giren güvenliksiz ve güvencesiz ürünlerin yaygın olması ve bilinçsizce tüketimi gelmektedir.
Bu noktada üretici kanadında küçük bir oranda da olsa yürütülen duyarlı, ekolojik, döngüsel ve rejeneratif tarım uygulamaları güvenli gıdaya erişimimiz doğrultusunda fayda sağlamaktadır. Ancak, yoğun tüketici kitlelerinde gıda tüketim unsurlarına talep ve bilinçte ciddi bir eksiklik devam etmektedir. Bu aşamada tüketicilerin, üreticiler ile birlikte neyin üretilip tüketileceğine dair iletişimde ve aktif paylaşımda olması çok önem taşımaktadır. Gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri, türetici inisiyatifleri gibi organizasyonların üretici kooperatifleri ve organik tarım toplulukları gibi organizasyonları ile birlikte hareket etmesi üretim, dağıtım, bilinç ve talep noktasında gıda güvenliği ve güvencesi konularına katkı koyacaktır.
Güven(ce)li Zeytin ve Zeytinyağının Peşinde Çalıştayı, zeytin ve zeytinyağı ekseninde güvenilir ve güvenceli gıda sistemlerini efektif, verimli, döngüsel ve sürdürülebilir yapmaya yönelik fikir geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gıda güvenliği ve güvencesi, tasarım odaklı düşünme ve agroekoloji alanlarında uzman olan tasarım disiplininden gelen mentörler eşliğinde üretici, türetici ve tüketicilerin bir araya gelerek tasarım süreçlerine katkı vermesi, bu katkılar ve tartışmalar sonucunda ise tema ekseninde yeni servis tasarımı önerileri yaratılması hedeflenmektedir.
Kategori : Çalıştay
İletişim :
İlgili Departman: Faculty of Fine Arts and Design, Industrial Design