Tarihçemiz

Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve kendisini sürekli geliştirerek 80 bin üyeye ulaşan İzmir Ticaret Odası (İZTO), 1885 yılında kuruldu. Üç asra tanıklık eden İzmir Ticaret Odası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımıyla 1923 yılında gerçekleşen İzmir İktisat Kongresi’nden bu yana yeniliklerin ve değişimin simgesi oldu. İzmir’e değer katacak, şehrin her alanda ilermesini sağlayacak projeler gerçekleştirmeyi misyon edinen İzmir Ticaret Odası, eğitim alanında da kalıcı eserler bırakmak amacıyla 1988 yılında İzmir Ticaret Odası Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nı kurdu. İzmirli hayırseverlerin desteği ile hızla büyüyen Vakıf; ilkokul binaları, İTO Vakfı Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi  ve meslek kursları açarak pek çok öğrenci yetiştirdi. 1995 yılında ise, “İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı”na dönüştü. İzmir'in yıllardır özlemini çektiği vakıf üniversitesi kurma gururunu ise 2001’de yaşadı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, 14 Nisan 2001 tarih ve 24373 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 4633 sayılı Kanun ile 2 fakülte, 5 yüksekokul, 2 enstitü olarak kuruldu. 1 Temmuz 2001 tarihinde ise, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın desteğiyle şimdiki Balçova Kampüsü’ne taşındı. 288 öğrenci ile eğitim serüvenine başlayan, Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliğini de taşıyan İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye’de en çok tercih edilen üniversiteler arasına girerek 8 fakülte, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile gelişimini emin adımlarla sürdürmektedir. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından verilen ‘kurumsal akreditasyonu’ almaya da hak kazanmıştır. Eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, liderlik, yönetim sistemi gibi birçok alanda yapılan incelemeyi başarıyla geçen sayılı yükseköğretim kurumu arasına giren İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, akredite bölüm sayısı ise 14’e ulaşmıştır.