MUTFAK YENİ ŞEFLERİNİ BEKLİYOR
MUTFAK YENİ ŞEFLERİNİ BEKLİYOR
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, Türk ve Ege mutfağının en seçkin örneklerini yetenekleriyle birleştirerek, dünyaya tanıtacak genç şefleri ve yöneticileri yetiştirmeye hazırlanıyor. Özel yetenek sınavı yapan tek üniversite olan İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nde, ön kayıt için başvurular başladı. Michelin yıldızlı yabancı ve Türk şeflerin öncülüğünde eğitim alacak öğrencilerin yetişeceği bölümde, ön kayıtta son gün 28 Temmuz olarak belirlendi.
YGS’nin her hangi bir puan türünden 150 ve daha fazla ham puana sahip olan adaylar, bölüme ön kayıt yaptırabilecek. Ön kaydın ardından geleceğin şeflerini belirlemek üzere iki aşamalı yetenek sınavı gerçekleştirilecek. İlk sınav, yazılı olarak 1 Ağustos’ta yapılacak. Yazılı sınavın ardından öğrenciler, 2 - 3 Ağustos tarihlerinde mülakata alınacak. 4 Ağustos’ta sonuçların açıklanmasının ardından 16 Ağustos tarihinde kayıtlar yapılacak. 50 öğrencinin kabul edileceği bölümden yetişen gençler, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki mutfaklara dair en ince ayrıntıları öğrenecek. Şef adaylarının 5’i tam burslu, 17’si ise yüzde 25 burslu öğrenim görme imkânına sahip olacak.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk, dünya mutfak kültürüne hâkim şefleri ve yöneticileri yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, Türk mutfağının yetenekli şeflerle birlikte dünyaya açılmasını istediklerini, mezunların turizm ve konaklama sektöründe görev aldığını ifade etti. Öğrencilerin, Fransa’nın Lyon Kenti’nden gelen Michelin yıldızlı restoranların yöneticilerinden ders aldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Öztürk, ayrıca her yıl başarılı öğrencilerin Fransa’da üç ay boyunca staj yapma olanağının bulduğunu aktardı. Mutfağın sanatsal bir mesleğe dönüştüğünü, lezzetin yanı sıra sunumların dikkat çektiğini belirten, Öztürk şunları söyledi:
“Hedefimiz, mutfak sanatları alanında gerekli teorik ve pratik bilgilerle donanmış şeflerin veya yöneticilerinin yetiştirilmesini sağlamak. Mezunlarımızın yurt içinde ve yurt dışında sektörlerinde aldıkları konumlar ve başarıları, eğitim kalitemizi yansıtıyor. Eğitim dilimiz İngilizce’dir. Ayrıca eğitimleri boyunca 2. yabancı dil de öğreniyorlar. Dört yıllık, eğitimin ilk iki yılında işletmecilik ve yönetim ağırlıklı dersler veriyoruz. Öğrencilerimiz restoran yönetimine dair sektörel bilgi sahibi oluyor. Eğitimin üçüncü ve dördüncü yıllarında öğrencilerimiz tamamen pratiğe yönlendiriliyor. Bu dönemde öğrenciler, mutfak sanatlarının teorik altyapısının yanı sıra, dünyanın ünlü mutfaklarını da uygulamalı olarak öğreniyor.”
“Türk mutfağını dünyaya taşıyan öğrenciler”
Öğrencilerin, uluslararası boyuttaki işbirlikleriyle Türk mutfağını dünyaya taşıdığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Öztürk, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'ne YGS’nin her hangi bir puan türünden en az 150 ve daha fazla ham puana sahip olan adayların ön kayıt yaptırabileceğini açıkladı.